A szezon felfedezettjei - Serie A

2019.06.18

Több problémával is szembekerültünk az elmúlt napokban, így kicsit megkésve, de folytatjuk szezonzáró rovatunkat, melyben olyan játékosokat mutatunk be akik a 2018/19-es évadban csillogtatták meg először igazán a tehetségüket. Most a Serie A idei felfedezettjeiről olvashattok.

Krzysztof Piatek (AC Milan)

A lengyel csatár 2018 nyarán igazolt hazájából a Genoa csapatához, azonban a szezont már a Milan játékosaként fejezte be. A szezon első 7 bajnokiján egyaránt betalált, sőt összesen 9 gólt szerzett. E mellé jött még az augusztus elejei kupameccs, ahol 4 gólt vágott a Leccenek. Mondatni berobbant az Olasz labdarúgásba. A Genoában 21 meccsen 19 gólt szerzett, januárban pedig Milanhoz igazolt, nem kevesebb, mint 35 millió €-ért. A genoai csapat fél évvel korábban csupán 4,5 milliót fizetett a játékjogáért. Piatek a Milanban sem adta lejjebb, 21 meccsen 11 gól fűződött a nevéhez. Többek között az Atalanta, a Roma, a Juventus és a Napoli kapujába is betalált. Még mindig csak 23 éves, fergeteges jövő állhat előtte. 

Értéke a szezon előtt (transfermarkt.de): 4 millió €

Jelenlegi értéke: 40 millió €

A videóban Krzysztof Piatek szezonbeli 32 gólját láthatjátok. 

Moise Kean (Juventus)

Moise Kean már többször is felhívta magára a figyelmet, elsőként akkor, amikor 2016. november 19-én bemutatkozott a Serie A-ban, s ezzel ő lett a topligákban az első 2000 után született játékos, aki pályára lépett. Kean 2017/18-as idényt a Hellas Veronánál töltötte kölcsönben. Ott is voltak momentumai, de az idén tavasszal mutatta ki először igazán a foga fehérjét. Az ősszel csupán 13 percet töltött a pályán, de a tavasszal eljött az ő ideje. Allegri először a Bologna elleni kupameccsen nevezte a kezdőbe, amit góllal hálált meg. Márciusban az Udinese ellen volt kezdő a Serie A-ban, s 2 gólja mellett még egy asszisztot is kiosztott. A szezont 17 meccsel, 7 találattal és 1 gólpasszal zárta. Az Empoli és a Milan ellen is győztesgólt szerzett. Időközben az olasz válogatottban is bemutatkozott. Góllal debütálni ugyan nem tudott, de azóta Finnország és Liechtenstein kapuját is bevette. Kérdés, hogy Maurizio Sarri számol-e vele, de véleményem szerint vétek lenne elpazarolni egy ekkora tehetséget. 

Értéke a szezon előtt: 12 millió €

Jelenlegi értéke: 40 millió €

Nicoló Zaniolo (AS Roma)

Zaniolót nyáron mondhatni aprópénzért (4,5 millió €) szerezte meg a Roma az Intertől. A farkasok ugyan nem futottak túl jó szezont, de a 19 éves középpályás üde színfoltja volt az évnek. 36 találkozón 6 gólt jegyzett és 2 gólpasszt osztott ki. Idénybeli legjobb meccsét a Porto elleni nyolcaddöntő első mérkőzésén játszotta. 2 gólt szerzett, más kérdés, hogy a Roma így is kiesett. Biztató mutatókkal rendelkezik, csupán 11 sárga lapja mutat csúnyán a statisztikáiban. Fontos szerepe van védekezésben is, de a sárgái számán akkor is csökkenteni kellene, bár pozitívum, hogy piros lapot még nem kapott profi karrierje során. A jövője nem tisztázott, állítólag a Juventus szívesen tudná a csapatában. 

Értéke a szezon előtt: 1 millió €

Jelenlegi értéke: 40 millió €

Gianluca Mancini (Atalanta)

Mancini már a második idényét teljesítette a bergamoiaknál, de most vált csak kezdőjátékossá. Mi az, hogy kezdőjátékos? Kulcsembere volt a harmadik helyen végző Atalantának. Mérkőzésenként átlagosan másfél szerelést mutat be, és több mint kétszer tisztázik. De nem ám csak a védelemben remekel, a kapu előtt is otthonosan érzi magát, ezt példázza szezonbéli 7 találata. Mancini az olasz válogatottban is bemutatkozott márciusban és jó eséllyel kap szerződés ajánlatot egy topcsapattól.

Értéke a szezon előtt: 2 millió €

Jelenlegi értéke: 22 millió €


/Zoli/