A szezon felfedezettjei - Ligue 1

2019.06.05

Véget ért a 2018/19-es futballszezon és számtalan olyan labdarúgó vált népszerűvé, akinek az idény előtt még a legtöbben a nevét sem tudták. Egy 6 részes sorozatban bemutatjuk a topligák idei felfedezettjeit és az utolsó részben az összes többi bajnokságból is szemezgetünk. Elsőként a francia bajnokság új sztárjairól olvashattok. 

Ferland Mendy (Olympique Lyon)

Ferland Mendy neve vélhetően már a legtöbb futballrajongónak ismerősen cseng, elvégre a napokban összeboronálták a Real Madriddal. A 23 éves balhátvéd már az előző idényben is megcsillogtatta tudását a Lyonban, de csak erre az idényre vált alapemberré. Védekezésben is remekül szerepel, de az egyik legnagyobb erőssége, hogy a támadásokat is rendre segíti. A szezonban 3 gólt szerzett és 3 gólpasszt osztott ki. Teljesítményével Didier Deschamps figyelmét is felkeltette, így 2018 novemberében lejátszotta első válogatott meccsét. Bár szerződése 2023-ig érvényes, ahogy azt már korábban is írtuk jó eséllyel a Real Madridnál köt ki. 

Értéke a szezon előtt (transfermarkt.de): 12 millió €

Jelenlegi értéke: 30 millió €

Tanguy Ndombélé (Olympique Lyon)

Ndombélé már az előző idényben is kulcsjátékosa volt a Lyonnak, de az idén már vezéregyéniség volt és elképzelhető, hogy megérett a váltásra. A 22 éves francia védekező középpályás ebben az idényben 49 meccsen 3 gólt szerzett és 8 gólpasszt osztott ki. A Hoffenheim ellen oda-vissza betalált a BL csoportkörben. Ndombélé játéka talán Kanté-éhoz hasonlítható a legjobban. Csúszik, mászik, remekül hozza helyzetbe társait és párharcait is jó arányban nyeri meg. Egy dologban talán még jobb is, mint Kanté, ez pedig a cselezőkészsége, a Chelsea középpályása sosem elképesztő cseleiről volt híres, de Ndombélé szívesen próbálkozik ilyesfélével ezt jól példázza, hogy meccseként átlagosan 2 cselt mutat be. A francia válogatottban 2018 októberében mutatkozott be. Jó eséllyel ő is váltani fog a nyáron, állítólag a Juventus, a Liverpool, a Tottenham és a PSG is érdeklődik iránta. A Lyon nem fogja olcsón adni, az biztos. 

Értéke a szezon előtt: 25 millió €

Jelenlegi értéke: 65 millió €

Nicolas Pépe (LOSC Lille)

A 24 éves elefántcsontparti szélső már a 2017/18-as idényben is a Lille legjobbja volt, de amit az idén nyújtott az már klasszissá emeli őt. 41 meccsen 23 gólt szerzett és 12 asszisztot adott a Lille pedig vezérletével a Ligue 1 második helyén végzett a PSG mögött, ráadásul a párizsiak elleni mindkét mérkőzésen gólt szerzett. Kinőtte a Lillet, ez egyértelmű, a nyáron váltania kell, ha igazán nagy játékossá akar válni. A hírek szerint legkomolyabban a Manchester United és a Bayern München érdeklődik iránta. 

Értéke a szezon előtt: 10 millió €

Jelenlegi értéke: 65 millió €


Youcef Atal (OGC Nice)

Az algériai jobbhátvéd 2018 nyarán igazolt a Nicehez a belga KV Kortrijk csapatától, ahol közel sem számított alapembernek. Nizzában azonban hamar kezdőként számoltak vele. 30 találkozón 6 gólt szerzett és 1 gólpasszt osztott ki, az EA Guingamp elleni hazai bajnokin védő létére mesterhármast lőtt. Természetesen a védekező statisztikái is kiválóak, mérkőzésenként átlagosan 2,3-szor szerel és legalább 1 tisztázása minden találkozón akad. Állítólag a Chelsea is kivetette rá a hálóját, de a londoni kékek aligha igazolhatnak átigazolási tilalmuk miatt, így a Sevilla lehet a befutó, de az sem kizárt, hogy Atal Nizzában marad, 23 évesen beleférhet még egy tanulóév.


Értéke a szezon előtt: 3 millió €

Jelenlegi értéke: 20 millió €

Moussa Diaby (PSG)

A 19 éves szélső 2013 óta nevelkedik a PSG-nél, s egy rövid Crotone-i kölcsönszerződést leszámítva 6 éve Párizsban tengeti mindennapjait. A felnőtt csapatban azonban csak tavaly augusztusban mutatkozott be. Azért azt nem lehet róla mondani, hogy úgy robbant be, mint anno Mbappé a Monacoban, de azért tanúbizonyságot tett komoly tehetségéről. 34 meccsen, jobbára csereként beszállva 4 gólt szerzett és 7 gólpasszt osztott ki. Elképzelhető, hogy egy kölcsön jót tenne neki, de amennyiben Mbappé elhagyja Párizst, akkor az is elképzelhető, hogy ő veszi át majd a helyét. 

Értéke a szezon előtt: 1,5 millió €

Jelenlegi értéke: 12 millió €


/Zoli/