A szezon felfedezettjei - La Liga

2019.06.10

Véget ért a 2018/19-es futballszezon és számtalan olyan labdarúgó vált népszerűvé, akinek az idény előtt még a legtöbben a nevét sem tudták. Egy 6 részes sorozatban bemutatjuk a topligák idei felfedezettjeit és az utolsó részben az összes többi bajnokságból is szemezgetünk. A rovat harmadik részében a spanyol bajnokságban feltűnt új arcokról olvashattok.


Arthur (Barcelona)

Akit a Barcelona leigazol az rossz játékos nem lehet, ezt igazolja a tavaly nyáron a Grémiótól szerződtetett 22 éves középpályás, Arthur esete is. Első idényében 44 tétmeccsen lépett pályára a katalánok mezében, s bár gólt nem szerzett és gólpassza is csupán kettő volt, hasznosan játszott. Passzpontossága 93,5% volt, mellyel a liga legpontosabban passzoló játékosa lett. Nem látványos a játéka, de a háttérben komoly munkát végez. Szeptemberben már Barcelona játékosként mutatkozott be a brazil felnőtt válogatottban, s azóta biztos helye van a keretben. A Copa Americára készülő csapatban is ott van. 

Értéke a szezon előtt (transfermarkt.de): 30 millió €

Jelenlegi értéke: 60 millió €

Vinícius Júnior (Real Madrid)

A Real Madrid tavaly nyáron 35 milliót fizetett a Flamengonak a 18 éves Vinícius Júnior játékjogáért. Azt nem lehet mondani, hogy egy év alatt visszahozta az árát, de továbbra is ígéretes jövő előtt áll. A Real Madrid nagyon gyenge idényt futott, s 3 edző irányította a csapatot az év során. Vinícius Lopeteguitől nem kapta meg a bizalmat, Solarinál játszott a legtöbbet, míg Zidane érkezésekor sérült volt, így a francia szakember csak az év utolsó 3 meccsén tudta pályára küldeni. 31 meccsen 3 gólt szerzett és 12 gólpasszt osztott ki, de jobbára a gyengébb Spanyol Kupa ellenfelek ellen villogott. A bajnokságban csak 3 pontot gyűjtött a kanadai táblázaton Egy biztos,  nagyobb a felhajtás körülötte, mint amekkorát jelenlegi teljesítménye indokolna. Eden Hazard érkezésével minden bizonnyal csak perember lenne a következő szezonban, így talán mindenki jobban járna, ha a következő idényt kölcsönben töltené valahol, ahol folyamatos játéklehetőséget kap. 

Értéke a szezon előtt: 35 millió €

Jelenlegi értéke: 70 millió €

Ferrán Torres (Valencia)

A 19 éves szélső az előző idényben még csak elvétve kapott lehetőséget a felnőttek között, ellenben a 2018/19-es szezonban már minden sorozatot figyelembe véve majdnem 1800 percet játszott. Első bajnoki gólját január 19-én szerezte a Celta Vigo ellen, ezzel ő lett a LA Liga első gólszerzője, aki a 2000-es években született. A szezont 37 meccsel, 3 góllal és 2 gólpasszal zárta, ami azért nem rossz egy ifjú titántól. A jövője még kérdéses, szóba hozták a Dortmunddal, s bár köztudott, hogy a sárga-feketék szeretik fiatal játékosokra építeni a csapatot, de valószínűbb, hogy Torres marad még a denevérek kötelékében.

Értéke a szezon előtt: 5 millió €

Jelenlegi értéke: 12 millió €

Samuel Chukwueze (Villarreal)

Bár a Villarreal meglehetősen felejthető évet futott (a 14. helyen zárt a La Ligában), azért vannak akik kiemelkedtek a csapatból. A 34 évesen újjá születő Santi Cazorla mellett a 20 éves nigériai szélső, Chukwueze a másik ilyen. Chukwueze szeptemberben egy Európa-Liga meccsen mutatkozott be a felnőtt csapatban, de a spanyol bajnokságban november elejéig váratott magára a debütálása. Első élvonalbeli meccsén nem szerzett gólt, de ennek ellenére mondhatni repülőrajtot vett. A második bajnokiján a Rayo, a harmadikon pedig a Real Betis ellen szerzett gólt. Az idényt 38 meccsel, 8 góllal és 3 gólpasszal zárta. A nigériai válogatottba is bekerült és minden bizonnyal ott lesz a nyári Egyiptomban megrendezendő Afrika Kupán is. Állítólag a Bayern München, az Atletico Madrid és a Liverpool is érdeklődik iránta, ha a kontinenstornán kiemelkedő teljesítményt nyújt, akkor aligha a Villarrealnál kezdi majd meg a következő szezont. 

Értéke a szezon előtt: 0,5 millió €

Jelenlegi értéke: 10 millió €/Zoli/