A magyar nagydíj elé - pénteki hangulatjelentés

2018.07.27

A 33. magyar nagydíj pénteki napjára volt szerencsém kilátogatni, így most egy kis hangulatjelentéssel jelentkezem. 

Először is kezdjük a nyers információkkal. Az első szabadedzésen Ricciardo volt a leggyorsabb, őt Vettel és Verstappen követte. A második gyakorláson Vettel autózta a legjobb köridőt, őt a két Red Bull követte Verstappen, Ricciardo sorrendben. 

Ez zsinórban a nyolcadik év, amikor legalább 1 napra kilátogatok a Hungaroringre. Eddig ebben az évben nyűgözött le legjobban a hangulat és a szórakoztató elemek, ez nagy részben a Liberty Média jelenlétének is köszönhető. Már az előző évben is több újdonság jelent meg, mint az előző években, de szerintem magasan az idén a legjobb a hangulat.


Az új logó mindenhol jelen van

A Liberty Média az egyik legtöbb kritikát azért kapta, amiért lecserélte a Forma-1 hivatalos logóját, és meglehetősen egyszerűre váltotta. Korábban én is negatívan fogadtam az új logót, de mára máshogy látom a helyzetet, amiért a Liberty mindent meg is tesz. A logó a szokottnál több szerepet kap. A tér közepén van egy hatalmas logó, amivel bárki fotót készíthet, emellett a shopban számtalan logóval ellátott pólót lehet kapni. A Forma-1 valóban nagy változásokon megy át, éppen ezért ma már indokoltnak tartom a logócserét. Elsőre sokaknak túl egyszerűnek tűnt az új formátum, de a különböző megjelenések miatt lassan hozzá szokik a szemünk


A pilótákat bemutató fal

Remek újítás, hogy mind a 10 csapatnak van egy-egy fala, amelyen a két pilóta szerepel. A versenyzők fotóival szabadon lehet fotózkodni. Bár az élmény nem ugyan az, mintha élőben találkozunk egy pilótával, de így is népszerűek ezek a falak. Azért is tartom ezt remek újításnak, mert ilyenkor  néhány olyan szurkoló is kilátogat, aki csak az élmezőny pilótáit ismeri. Számukra ezek a képek nagy segítséget jelenthetnek. Arról nem is beszélve, hogy a csapattársakat is könnyebb lehet megkülönböztetni egymástól, ha végignézzük ezeket a falakat, ugyanis a versenyző nemzetisége mellett a rajtszámát és a sisakfestését is feltünteti. 

A shop

Az idén először minden csapat termékeit egy boltba lehetett megvásárolni. Az eddigi 4-5 sátor helyett ezúttal egy nagy bolt található a téren, ahol a szurkolók szabadon megnézhetik az összes terméket. Bár nagy volt a tömeg, de közel sem volt olyan feszélyező, mint a kis sátraknál. További pozitívum, hogy mindegyik csapatnak beszerezhető valamely terméke. Korábban csak alig-alig lehetett látni Force India-s, Sauber-es vagy éppen Haas-os holmikat, így most ezek a konstruktőrök is nagyobb szerephez jutnak. 


Számtalan szórakoztató elem

Már tavaly is remek szórakoztató elemek álltak a szurkolók rendelkezésére, de az idén még ezt is sikerült túl szárnyalni. A kerékcsere versenyt és a reakcióidőt tesztelő játékot megtartották tavalyhoz képest. Ezek mellett lehetősége van a szurkolóknak kipróbálni magukat kommentátorként és egy fittségi teszten is részt vehetnek, ahol a legfittebb értékes nyereményben részesül. 


Sokkal jobb programfüzet

Évről-évre kifizetek 4500 forintot a programfüzetért, de a nagy része abból áll, hogy a konstruktőröket és a pilótákat mutatják be, mint egy szezon előzetesben. Ráadásul nem tudnak minden évben újdonságot írni. Nos, most teljesen más a helyzet. Körülbelül kétszer olyan vastag az újság, és a tartalom is sokkal színvonalasabbnak tűnik (azért így írom, mert még nem olvastam el teljesen).  A mezőny bemutatása helyett ezúttal interjúkkal, érdekességekkel töltötték fel a lapokat.


/Zoli/