A magyar futball varázslói - Esterházy Márton

2018.08.29

Újabb résszel jelentkezik egyik legnépszerűbb rovatunk. Ezúttal Esterházy Mártonról olvashattok.

Született: 1956. április 9. 

Klubjai: Csillaghegy, III. Kerületi TTVE, Budafoki MTE, Ferencvárosi TC, Vasas Izzó, Budapest Honvéd, AEK Athén, Panathiakosz, Salzburg, CS Chenois, Fc Bulle, Bagi SE, FC Weissenbach


Esterházy Márton pályafutása nem indult egyszerűen. Csak 12 éves korában kezdett el focizni, előtte ugyanis a KSI-nél tornázott, majd ugyanitt kezdett a labdával ügyeskedni. 18 éves korában még a Csillaghegyi MTE játékosa volt, majd egy évvel később a III. kerületi TTVE csapatához igazolt. Egy Budafok elleni mérkőzés során mesterhármast ért el, mire az akkori edző, Mészöly Kálmán azzal válaszolt, hogy szerződtette az ifjú csatárt. A Budafokkal két idényben is mindössze 3 ponttal maradtak el az élvonalba jutást jelentő helyektől. Esterházy Mártont 1977-ben a Ferencváros és a Csepel is hívta, mivel igazi fradista családból származott, így több pénz helyett, és a csepeli focicsapat helyett a zöld-fehéreket választotta. A Ferencvárosnál csak epizód szerep jutott neki. 3 év alatt 21 meccsen lépett pályára és 2 gólt szerzett. Az 1979/80-as idényre a Vasas Izzó játékosa lett, mivel elcserélte őt a Fradi Nagy Mihályra. 1980-ban szerződtette a Budapest Honvéd, ahol a legnagyobb sikereit érte el, s innen került be a válogatottba is. A Honvédnál 4 szezon alatt 152 bajnokin 52 gólt szerzett. Háromszor ünnepelt bajnoki címet (1980,1984,1985) a kispestiekkel és egyszer a gólkirályi címet is elhódította (1984), melyet később elvettek tőle. A szezon utolsó fordulójában mesterhármast lőtt a Volán elleni 6-6-os mérkőzésen, azonban a labdarúgó szövetség bundát észlelt, így Esterházy is elveszítette az egyetlen gólkirályi címét. 

28 éves igazolt külföldre, ekkor az AEK Athén játékosa lett. A görög klubnál nem játszhatott sem centerként, sem balszélsőként, mivel ezekre a posztokra remek emberei voltak a csapatnak, így az edző a középpályán szorított neki helyet. Bemutatkozó mérkőzésén így is gólt szerzett, melyet még további 15 követett. 1987-ben, 54 lejátszott mérkőzés után távozott az AEK-től és a Panathiakoszhoz igazolt, ahol 11 meccsen 1 gólt jegyzett. 1988-ban a Salzburghoz igazolt, ezt követően pedig megfordult svájci és osztrák kis csapatokban, de igazán nagy eredményei már nem voltak. 

Esterházy csapattársaival, az AEK Athénban
Esterházy csapattársaival, az AEK Athénban

A válogatottban:

Esterházy Márton 1980 és 1988 között 29 alkalommal ölthette magára a címeres mezt és 11-szer ünnepelhetett gólt. Az 1982-es világbajnokságról lemaradt, de 1986-ban ott volt Mexikóban, mely máig az utolsó olyan VB, melyet a magyar válogatott részvételével rendeztek. Az ő nevéhez fűződik a máig utolsó előtti magyar VB gól. A Kanada elleni csoportmérkőzésen a második percben volt eredményes, a találkozón betalált még Détári Lajos, aki jelenleg az utolsó magyar VB gólszerző. 


Családja: 

Esterházy Márton felettébb híres, előkelő családból származik. Dédapja, Károlyi Gyula 1931 és 1932 között a Magyar királyság miniszterelnöke volt. Apai nagyapja, Esterházy Móric 1917 júniusa és augusztusa között volt miniszterelnök. apja, Esterházy Mátyás fordító és újságíró volt. 

A jelenkor embere számára minden bizonnyal legismertebb rokona, testvére, Esterházy Péter (1950-2016) Kossuth-díjas író, publicista. 

Esterházy Péter, író, publicista
Esterházy Péter, író, publicista


A cikksorozat írása során segítségemre van Hegyi Iván: Magyarok nagy pályán című könyve


/Zoli/