A magyar bajnok Szeged játékosainak értékelése

2018.05.22

Érdekes a magyar bajnoki rendszer, ugyanis a Telekom Veszprém egyértelműen kiegyensúlyozottabban teljesített ebben az idényben. A Szeged egyszer-egyszer kikapott a Veszprémtől és a Tatabányától, ráadásul a Gyöngyös és a Budakalász ellen csak döntetlenre futotta a 2017-es év végén. Ezzel szemben az Építők csak a Szegedtől szenvedett vereséget a szezonban, ezt elszámítva minden pontot begyűjtött. 

Mindenesetre a Szeged bajnoki győzelme mégis megérdemelt, mivel a bajnoki döntő háromnegyede alatt egyértelműen a Veszprém fölé emelkedett. Most megnézzük, hogy a Szeged keretében ki mennyit tett a bajnoki címért.

Az edző:

Carlos Pastor

Juan Carlos Pastor 2013 óta dolgozik a szeged trénereként. decemberben, mikor a szurkolók nagy része a menesztését követelte, aligha hitte, hogy a szezon végén magyar bajnoknak vallhatja magát. Voltak elrontott mérkőzések a szezonban, de a két legfontosabb mérkőzésre remekül összekapta a gárdát.

A játékosok:

Kapusok:

Marian Sego

Segonak volt egy kisebb sérülése a szezon során, így csak 25 mérkőzésen lépett pályára. Ebben a szezonban már egyértelműen ő volt az első számú kapus. Az alapszakaszban 3 gólt is szerzett. Főleg a bajnoki döntő első mérkőzésén teljesített parádésan. Jövőre Mirko Aliloviccal kell megküzdenie a helyéért. 

José Manuel Sierra

A veterán kapus egyértelműen második számúvá vált Marian Sego mögött. A bajnoki döntőben is csak egy-egy hetesnél kapott lehetőséget. Sierra 27 meccsen volt a keretben, és 1 gólt szerzett. A 40 éves spanyol kapus Franciaországba a Saran Loirethez igazol.

Nagy Martin

A Szeged 19 éves kapusa az alapszakasz 4 mérkőzésén volt kerettag, amikor Marian Sego sérüléssel bajlódott. 

Balszélsők:

Jonas Källman

Zubai mellőzése miatt Källmanra került át a csapatkapitányi karszalag. A 36 éves svéd főleg a BL-ben sziporkázott, de azért az alapszakaszban 20 meccsen 39 gólt lőtt. A Veszprém elleni bajnoki döntőben 6 találatot szerzett, ezek között voltak kulcsfontosságú lerohanás gólok is. 

Stefan Sigurmannsson

Sigurmannson lett csapata házi gólkirálya. 140 gólt szerzett az idei NB1-es szezonban, ebből nyolcat lőtt a bajnoki döntőben a Veszprémnek. Az izlandi nagyrészt a hetesei miatt ilyen eredményes. 87 büntetőt dobott, és ebből 70-szer gólt szerzett.

Stefan Sunajko

A 20 éves szerb balszélső nem sok sót evett meg ebben az évadban a felnőtt csapatban. 6 találkozón került be a keretbe és összesen 9 gólt szerzett., Legutóbb februárban a Vác ellen játszott, akkor 3 gólt lőtt. 

Balátlövők:

Bodó Richárd

A Tisza-partiak nagyrészt Bodó Ricsinek köszönhetik, hogy 11 év után újra bajnoki címet ünnepelhettek. Bodó már az alapszakaszban is csapata vezére volt, 103 gólt szerzett. A márciusi Veszprém elleni győztes meccsen tízet lőtt. A bajnoki döntő első meccsén 5 gólt dobott. A visszavágón az első félidőben gyatrán teljesített, de a második játékrészben szinte csak ő tudott betalálni Carlos Pastor csapatából. 7 góljával a veszprémi találkozó legeredményesebb játékosa lett.

Sergei Gorobok

Az orosz balátlövő is küszködött sérüléssel, így csak 19 bajnoki mérkőzésen szerepelt. Összesen 56 gólt szerzett, ebből egyet a bajnoki döntőben. A legeredményesebb meccsét gyöngyösön játszotta, ahol 10 gólt szerzett. Távozik a Szegedtől, és a macedón Vardar Szkopje játékosa lesz. 

Alen Blazevic

Blazevicnek a védekezésben van fontos szerepe. Védekező játékos létére, mindössze 12 két perces kiállítást kapott, ami nem rossz, pláne, ha azt nézzük, hogy a veszprémi Schuch Timuzsinnak 15 van ugyanebből. Csak ritkán merészkedik előre, de azért 28 bajnokiján 5 gólt ő is szerzett. 

Thiagus Petrus

Thiagus Petrusnak is erőssége a védekezés, de Blazeviccel szemben ő a kapu előtt is remekül feltalálja magát. Az alapszakaszban 24 meccsen 31 gólt szerzett. A Veszprém elleni bajnoki döntő két mérkőzésén főleg kiváló passzaival tűnt ki, de 3 gólt is szerzett. A brazil bal átlövő is távozik, ő a Barcelonában folytatja a pályafutását.

Irányítók:

Stas Skube

Stas Skube remekül fickándozott ebben a szezonban is. A kis termetét gyakran profin kihasználó irányító az alapszakaszban 25 meccsen 52 gólt szerzett. A bajnoki döntő két mérkőzésén egyaránt 4-4 gólt szerzett. Skube a döntő második mérkőzésén Schuch Timuzsinnal akasztotta össze a bajszát. Skube rúgott oda a veszprémi védekezőjátékosnak, aki törlesztett, így pedig megkapta a harmadik két percét és kipontozódott.  

Dimitri Zhitnikov

Zhitnikov az lapszakaszban 25 mérkőzésen lépett pályára és 48 gólt szerzett. A bajnoki döntőben csak kevés játéklehetőséget kapott, a második mérkőzésen csak az utolsó 5 percben szállt be, de így is szerzett egy gólt.

Beállósok:

Bánhidi Bence

Egyértelműen klubja első számú beállósa volt a szezonban. 24 meccsen kereken 50 gólt jegyzett, ebből 5-ször a Veszprém elleni döntőpárharcban talált be. Az első mérkőzés hőse ő volt, a második meccsen már kissé beleszürkült a mezőnybe, és csak egy gólt szerzett.

Matej Gaber

A szlovén beállós talpcsonttörés miatt kényszerült a partvonalra január elején. Emiatt az alapszakaszban csak 17 mérkőzésen lépett pályára, de 39 gólt azért így is jegyzett. A döntő első felvonásán két gólt is dobott a bakonyiaknak. 

Zubai Szabolcs

A 34 éves beállóst először csak a Bajnokok Ligájában mellőzte Carlos Pastor majd az NB1-ben is egyre kevesebbet játszott. Zubai belátta, hogy már nem kulcsember, így lemondott a csapatkapitányi posztról. 21 mérkőzésen 17 gólt szerzett a K&H ligában. Zubai 10 évet húzott le a Szegednél, de még az sem adatott meg neki, hogy elbúcsúzhasson hazai közönségétől. Emellett nagy szívfájdalma lehet, hogy a bajnoki döntő egyik mérkőzésén sem volt még csak kerettag sem. Zubai nyártól a másodosztályba került Orosházánál folytatja.

Hegedűs Márk

Hegedűs Márkot szezon közben rendelte vissza a Szeged a gyöngyösi kölcsönből. Hegedűs 5 bajnokin 7 gólt szerzett a kék-fehéreknél. A fináléban nem volt kerettag. Az új idényt a DVTK-Eger játékosaként kezdi meg.

Jobbátlövők:

Balogh Zsolt

Balogh Zsoltnak is volt egy sérülése, így nem lépett pályára minden magyar bajnokin. Balogh a BL-ben volt csapata vezére, de a hazai ligában is szerzett fontos gólokat. összesen 79 találata volt, ebből egyet lőtt a Veszprémnek a bajnoki fináléban.

Fekete Bálint

Fekete nem tudta magát beverekedni a csapatba, meglehetősen kevés játéklehetőséget kapott. Mindössze 12 gólt szerzett a bajnokságban. A következő szezontól a La Rioja játékosa lesz. Érthető, hogy eligazol, de legalább bajnokként teszi. 

Ivan Srsen

A horvát jobbátlövő a tavaszi idényre érkezett kölcsönbe a Nexe csapatától. Srsennek rövid idő alatt is sikerült megvetnie a lábát Szegeden. Az alapszakaszban 10 meccsen 28 gólt szerzett. A bajnoki döntő két meccsén is lehetőséget kapott, ahol további 2 góllal toldotta meg gyűjteményét. a kölcsönszerződése eljár, így minden valószínűség szerint távozik Szegedről. 

Denis Buntic

A 35 éves játékos szezon közben hagyta el a Szegedet. Carlos Pastor azt mondta róla, hogy nem tudott beilleszkedni és ő ilyen játékossal nem kíván tovább együtt dolgozni. Mindenesetre amíg jelen volt addig 11 meccsen 32 gólt szerzett a bajnokságban. jelenleg csapat nélkül áll. 

Jobbszélsők:

Mario Sostaric

A 25 éves szlovén szélső 18 meccsen 47 gólt szerzett a 26 fordulós NB1-ben. A bajnoki döntőben egyedüli jobbszélső volt a keretben. Fantasztikusan helytállt, mindkét párharcán 4 gólt dobott.

Pedro Rodriguez Álvarez

A spanyol jobbszélső 20 mérkőzésen 72 gólt szerzett a második szegedi szezonjában. A bajnoki döntőben nem számított rá Juan Carlos Pastor.


/Zoli/