A hónap születésnaposa - Antoine Griezmann

2019.03.21

Ma ünnepli a 28. születésnapját az Atletico Madrid és a francia válogatott kiváló csatára, Antoine Griezmann.

Griezmann teljesítménye eddigi csapatainál:

Real Sociedad - 202 meccs - 52 gól - 18 gólpassz

Atletico Madrid - 248 meccs - 130 gól - 48 gólpassz


Griezmann 1991 március 21-én látta meg a napvilágot a Franciaországi Macon városában. A kis Antoine szülővárosában kezdett focizni és egészen 14 éves koráig ott nevelkedett, akkor azonban elkerült a Real Sociedad akadémiájára. A baszkoknál végigjárta a szamárlétrát, mígnem 2009-ben felkerült az első csapathoz. A 2009/10-es szezont a Real Sociedad a másodosztályban töltötte, ennek is köszönhette Griezmann, hogy 39 mérkőzésen is szóhoz jutott fiatalkora ellenére. Első évét hat bajnoki találattal zárta. A 2010/11-es évadban már első osztályú volt a Real Sociedad, Griezmann azonban ennek ellenére is alapember tudott maradni. 37 bajnokin 7 gólt szerzett és 3 gólpasszt osztott ki.

Ezt követően két hasonló éve volt, 7 illetve 10 bajnoki góllal. A 2013/14-es évad pedig egyszerűen fenomenálisan sikerült számára. Minden sorozatot figyelembe véve 50 találkozón lépett pályára, melyeken 20 gólt szerzett és 5 aszisztot vállalt. olyan csapatok ellen szerzett gólt, mint a Sevilla, a Real Madrid, a Barcelona, vagy éppen az Olympique Lyon. Kiváló teljesítményének meg is lett az eredménye, 2014 júliusában 30 millió €-ért szerződtette az Atletico Madrid.

Sokan féltették Griezmannt, de ő remekül helyt állt, s pillanatok alatt a matracosok húzóemberévé avanzsálódott. 37 bajnokin 22-szer volt eredményes. A BL-ben is volt két gólja, de nem túl magasan jegyzett csapatok ellen, így emiatt maradhatott egy kis hiányérzete a szezonját illetően, no meg azért mert a spanyol szuperkupán más trófeát nem nyert a csapattal. A második Atleticos szezonja majdnem tökéletesre sikerült, de nem tudta egyetlen kupával sem megkoronázni. Minden sorozatot figyelembe véve 53 meccs, 26 gól, 12 gólpassz volt a mérlege. 6 találatot jegyzett a BL-ben, betalált Leverkusen, a Leicester és Real Madrid elleni finálén is, de a matracosok így is lemaradtak a BL győzelemről. 

A 2017/18-as szezon minden addiginál jobban alakult Griezmann számára. 49 meccsen 44 pontot gyűjtött a kanadai táblázaton (29 gól, 15 gólpassz), soha ilyen eredményes nem volt. A BL-ből ugyan kiesett a csapat, de a második számú Európai kupát, az Európa-Ligát megnyerte. A Marseille elleni döntőben Griezmann duplázni tudott. A jelenleg is futó idényben 39 meccsen 18 gólnál és 8 gólpassznál tart, a szezon elején megnyerték az UEFA szuperkupát, de más trófeával már nemigen fog bővülni a csapat vitrinje. A BL-ből és a spanyol kupából kiestek, a bajnokságban még ugyan matematikai esélyük van, de az nagyon csekély. 

A válogatottban:

Griezmann eddig három nagy tornán vett részt, s kettőn döntőbe jutott a csapattal. A 2014-es világbajnokság ideje alatt még nem volt alapember, és gólt sem szerzett a tornán. A 2016-os Európa-bajnokságon már tőle várták, hogy a csapat vezére legyen, amelynek ő eleget is tett. 6 gólt szerzett és az EB legjobb góllövője lett, de a döntőben elvérzett a házigazda francia csapat Portugália legjobbjaival szemben. Tavaly nyáron már végig vitte a küldetését Franciaország. magabiztosan meneteltek a döntőig, ott pedig 4-2-re verték a horvátokat. Griezmann 4 góllal és 3 gólpasszal járult hozzá a VB aranyhoz. Eddigi 67 válogatott fellépésén 26 gólt számlál. 

Griezmann legszebb góljai:

Isten éltesse Antoine Griezmannt 28. születésnapja alkalmából!


/Zoli/