A Ferrari legjobb pilótái

2017.12.16

A cikkben azon Ferrari pilótákról láthattok statisztikai adatokat, akik a legtöbb futamot nyerték a Ferrari színeiben. A Top 7-es listára olyan pilóták kerültek, akik legalább 9 versenyt nyertek a maranellói csapatnál. Egyes pilótáknak ehhez több mint 100 futam kellett, míg Fangio, 10 futamon 3-szor nyert a Ferrarival, mégsem került be az összeállításba. Tehát az egyértelműen vitatható, hogy ők lennének a legjobbak, de ezek a pilóták nyertek a legtöbbször a vörös autóval.

1. Michael Schumacher

Michael Schumacher megkérdőjelezhetetlenül a Ferrari legsikeresebb pilótája. 5 világbajnoki címet szerzett a Scudeiranak. Schumacheren kívül csak Fangionak jött össze legalább 5 VB cím, de Fangio ezeket 4 külön csapatnál gyűjtötte be. 

2. Niki Lauda

Hiába, hogy Niki Lauda már több mint 3 évtizede versenyzett a Ferrarinál, és akkoriban még jóval kevesebb verseny volt egy évben, mégis ő rendelkezik a második legtöbb győzelemmel a csapatnál. 3 VB címéből kettőt a Ferrarinál nyert. 

3. Alberto Ascari

13 győzelmével a tragikus sorsú Alberto Ascari a harmadik legtöbb győzelemmel rendelkezik a Ferrarinál. 2 Vb címet nyert, de kitudja hányszoros bajnok lehetett volna a Ferrarival, ha nem szenved halálos balesetet 1955-ben.

4. Fernando Alonso

Fernando Alonso az első pilóta a listán, aki nem lett világbajnok a Ferrarival. A spanyol kétszer is nagyon közel került a Ferraris VB címhez, de Vettel mindkétszer borsot tört az orra alá. Azért 11 győzelmet így is szerzett ferraris pályafutása során.

5. Felipe Massa

A listán Massa az első nem világbajnok, igaz a brazil 2008-ban körülbelül 5-10 másodperc erejéig világbajnoknak érezhette magát. Massa csak a Ferrarinál tudott futamot nyerni pályafutása során. A 2008-as évad volt számára a legjobb, de ezután már futamot sem tudott nyerni a királykategóriában.

6. Rubens Barichello

Rubens Barichello Michael Schumacher árnyékában versenyzett a Ferrarinál, s a másodhegedűs szerepéből nem tudott kitörni. 

7. Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen már első Ferraris évében világbajnok lett, de a továbbiakban nem alakultak olyan jól a dolgok számára. 2012-es visszatérése óta egyetlen futamot sem tudott nyerni a Ferrarival.


/Zoli/