A Döntő: Norvégia - Dánia - előzetes

2019.01.27

Ma rendezik a 26. férfi kézilabda világbajnokság döntőjét, ahol Norvégia és Dánia csap össze egymással. A finálé 17:30-kor kezdődik, addig is érkezik az előzetesünk. 

A döntőig vezető út:

Dánia 100%-os mérleggel jutott a döntőbe, a csoportkörben és a középdöntőben is megnyert minden meccset, míg az elődöntőben a franciákat ütötte ki 38-30-ra. A legszorosabb meccset a mieink ellen játszották, ekkor "csak" 3 gól volt a differencia. A norvégok is ellent mondást nem tűrve söpörtek végig a mezőnyön, azonban a Dánia ellen a csoportkörben 4 gólos vereséget szenvedtek. Az elődöntőben két napja Németországot verték 31-25-re. 

A két együttes legjobb góllövői:

A Dán házi góllövőlistát toronymagasan Mikkel Hansen vezeti. A PSG játékosa egyértelmű vezére hazájának a világbajnokságon. 

A norvégoknál nincs olyan kimagasló vezér, mint a dánoknál Hansen, de több nagyszerűen teljesítő játékos van. Ráadásul a legjobb három góllövő közé, még Bjarte Myrhol be sem fért, pedig a németek elleni elődöntő egyik kulcsembere volt, s 39 gólnál tart a tornán. 

A mérkőzésnek nincs favoritja, de több érv is a dánok mellett szól. A Dán csapat korábban játszotta az elődöntőjét, ráadásul a csoportkörben már egyszer legyőzte Norvégiát, s a hazai pálya adta motiváció is mellettük szól. A norvégoknak akkor lehet reális esélyük a győzelemre, ha rátudják erőltetni a dánokra a saját játékukat. A sok lerohanás gól, és a beállósuk, Myrhol megjátszása alapja lehet a sikernek. A legnagyobb feladat pedig kétségtelenül Mikkel Hansen semlegesítése lenne, ő ugyanis a csoportkörben 14 gólt vágott a norvégoknak. 

A legutóbbi 3 egymás elleni mérkőzés eredménye:

2017.10.26. Dánia - Norvégia 24-19

2018.04.08. Norvégia - Dánia 23-33

2019.01.17. Dánia - Norvégia 30-26


A bronzmérkőzést Németország és Franciaország vívja egymással ma 14:30 perctől. 

/Zoli/