A Chelsea kölcsönjátékosai

2018.09.01

A londoni kékek már jó néhány éve ismertek arról, hogy több játékosuk van kölcsönben, mint amennyi a felnőtt keret létszáma. Az idei szám azonban mindent felülmúl, a jelenlegi idényben egy híján 40 kölcsönjátékosa lesz a Chelseanek, míg a csapatlétszám 27 fő. 

A Chelseanél bevett szokás, hogy leigazolnak egy-egy tehetségesnek tűnő focistát, majd kölcsönbe küldik, szinte egyetlen fiatal játékos sem tud megragadni a csapatban  kölcsönszerződés nélkül. 

A jelenlegi keretből 5 olyan játékos van, aki legalább egy idényt töltött kölcsönben a Chelseatől:

Andreas Christensen 

A  22 éves dán védő már a második szezonját kezdte meg a Chelsea felnőtt csapatában. 2015 és 2017 között a Borussia Mönchengladbach kölcsönjátékosa volt, ahol kulcsemberként számoltak vele. Neki egyértelműen jót tett az ideiglenes munkaadó. 


Ruben Loftus-Cheek 

Loftus-Cheek már a 2015/16-os idényben is pályára lépett néhányszor a Chelsea felnőttcsapatában, de nem tudott magának rendszeres helyet kiharcolni a keretben, így az előző idényre a Crystal Palacehoz került. A Crystal Palacenél sérülései dacára is remek idényt futott. 25 találkozón 2 gólt szerzett és 5 gólpasszt osztott ki, teljesítményével pedig helyet követelt az angol válogatott VB keretébe. A mostani idényben újra a Chelseat fogja erősíteni és minden bizonnyal ezúttal több esélyt kap majd.


Marco Van Ginkel

A holland középpályás 2013-ban érkezett a Chelseabe, de azóta számtalanszor került kölcsönadásra. A londoni kékeknél mindössze 4 alkalommal lépett pályára. Erre az idényre (eddig) nem került kölcsönbe, de aligha fog pályára lépni.


Lucas Piazón

Piazón 2012-ben érkezett a Chelseahez, s Van Ginkelhez hasonlóan rendszeresen kölcsönbe igazolt. A felnőtt csapatban háromszor kapott lehetőséget és 2 gólpassza van. Egyelőre ő is maradt Londonban, de aligha számol vele Maurizio Sarri.


Victor Moses

A nigériai szélső a legjobb példája annak, hogy miért éri meg csak kölcsönbe adni a játékost, nem pedig végleg elengedni. 2013 és 2016 között rendre angol klubokhoz került kölcsönbe, a Chelsea rajongói már rég elengedték őt. 2016 nyarán azonban érkezett Antonio Conte, aki marasztalta Mosest. A nigériai pedig Conte regnálása alatt alapemberré nőtte ki magát. Sarri nem szán neki kezdőszerepet, de azért rotáció esetén lehetőséghez juthat. 


Akiket érthetetlen, hogy miért nem ad el végleg a Chelsea:

Eduardo

A portugál kapus két éve nyáron érkezett a klubhoz harmadik számú hálóőrnek. 35 éves, már túl van pályája csúcsán, a Chelsea még sem vált meg tőle végleg, hanem kölcsönbe adta a Vitessenek, persze ezt lehet, hogy nem a londoniak akarták így.

Michael Hector

Hector 2015-ben a Readingtól érkezett a Chelseahez, de mindmáig egyetlen találkozón sem viselte a kék oroszlánok mezét. Mára már 26 éves és a klubnak remek játékosai vannak a pozíciójára, mégsem válnak meg tőle végleg. Jelenleg a Sheffield Wednesday játékosa.

Tomas Kalas

A 25 éves cseh védő 2010 óta tartozik a Chelsea kötelékébe, azóta 4 találkozón játszott és 6 csapatnál volt kölcsönbe. A mostani idényben a Bristol City játékosa lesz. Szinte biztos, hogy soha nem lesz meghatározó játékosa  a Chelseanek, ideje lenne tőle végleg megválni.


Akiknek jót tehet a kölcsön:

Charly Musonda

A 21 éves belga középpályásba van spiritusz, de a Chelseanél nem jutna túl sok lehetőséghez. Eddig 7 találkozón játszott a felnőttek között és 1 gólja mellett 2 gólpasszt is kiosztott. Az előző szezont a Celticnél, a mostanit pedig a Vitessenél fogja tölteni kölcsönben. Róla eltudom képzelni, hogy 1-2 év múlva a felnőtt keret meghatározó játékosa lesz. 

Kurt Zouma

Zouma ugyan már elmúlt 23 éves, de butaság lenne őt elpazarolni. 2016 februárjában szenvedett súlyos sérülést azóta pedig nem tudta visszajátszani magát a csapatba. Az előző szezont a Stoke Citynél játszotta végig, a mostanit pedig az Evertonnál fogja. Róla még mindig el tudom képzelni, hogy fontos játékosa lesz a Chelseanek. Amennyiben David Luiz vagy Antonio Rüdiger távozik, akár már a következő idényben is kezdő lehet.


A további 34 kölcsönjátékos: Nathan, Michy Batshauyi, Ola Aina, Tammy Abraham. Victorien Angban, Tiemoué Bakayoko, Nathan Baxter, Lewis Baker, Kylian Hazard, Matt Miazga, Isaiah Brown, Jamal Blackman, Trevoh Chalobah, Jake Clarke-Salter, Brad Collins, Frankaty Dabo, Jay Dasilva, Reece James, Todd Kean, Jacob Maddox, Kenedy, Kenneth Omerou, Mason Mount, Danilo Pantic, Mario Pasalic, Kasey Palmer, Josimar Quintero, Joao Rodriguez, Rahman Baba, Ruben Sammut, Kyle Scott, Fikayo Tomori, Dujon Sterling, Ike Ugbo


/Zoli/