A Bayern München fiataljai

2018.05.08

Mivel a Bayern München már bebiztosította a bajnoki címét, így Jupp Heynckes az utóbbi három bajnokin több fiatal játékosnak is lehetőséget adott. Most megnézzük, hogy milyen jövő állhat előttük.

Nem éppen fényes a bajor akadémisták helyzete. Az elmúlt években többen megkapták a lehetőséget, de a legutóbbi saját nevelésű játékos aki hosszasan megmaradt a csapatban, az még mindig Thomas Müller. Höjbjerg, Emre Can, Weiser, Gaudino, Sinan Kurt, csak néhány név azok közül akik a közelmúltban bemutatkozhattak a Bayern München felnőtt csapatában, de mára már máshol fociznak. 

Lars Lukas Mai

Elsőként ő kapta meg a lehetőséget Jupp Heynckestől. Lars Lukas Mai a Hannover ellen debütált a felnőtt csapatban, s ő volt a Bayern München első 2000 után született játékosa aki pályára lépett a Bundesligában. A 18 éves védő, a Bayern München U19-es csapatának a csapatkapitánya. Saját korosztályában kiemelkedően tehetséges, ezt jól bizonyítja, hogy többszörös utánpótlás válogatott. 

Talán a legjobb az lenne, ha kölcsönbe menne egy Bundesliga középcsapathoz, és 2-3 év múlva már kiforrott játékosként térne vissza. Sok fiatal játékost elherdált a Bayern München, de valamiért úgy érzem Maival más lesz a helyzet. 

Niklas Dorsch

Dorsch 2012-ben érkezett a Bayern Müchen fiataljaihoz, hogy aztán 6 évvel később debütáljon a felnőtt csapatban. Dorsch a Bayern München amatőrcsapatának csapatkapitánya. A 20 éves középpályás a Frankfurt ellen kapott lehetőséget Heynckestől. Dorsch nem tétovázott góllal hálálta meg a bizalmat, a 43. percben ő szerzete meg a vezetést. Az U17-es válogatottban 15-ször szerepelt, de az U19-es csapatban már csak 2 alkalommal kapott lehetőséget. A felnőtt válogatottságtól még nagyon messze van.

Hiába debütált góllal, úgy érzem, hogy ő is egy lesz a sok elherdált játékos közül. 20 éves és még csak most kapott először lehetőséget felnőtt csapatban, miközben a legtehetségesebb játékosok (Mbappé, Rashford) már 17 évesen a legjobbakkal játszottak. Úgy gondolom egy középszintű játékos lesz belőle, talán Werder Bremen, Hamburger SV szintű csapatokban játszhat majd. 

Meritan Shabani

A koszovói származású középpályás Dorschoz hasonlóan a Frankfurt ellen debütált a felnőttek között. Shabani az ificsapatban meggyőző teljesítményt nyújtott. Nem csak mezőnymunkájával emelkedik ki, hanem középpályás létére 9 góllal is büszkélkedhet. 

Nemrégiben töltötte be 19. életévét így még van ideje, de amennyiben igazán nagy focista akar lenni, akkor érdemes lenne, kölcsönbe mennie egy olyan csapathoz ahol a felnőtteknél rendszeresen lehetőséget kapna. Megvan benne a spiritusz, de őszintén nem gondolnám, hogy a Bayern Münchennél lesz sikeres labdarúgó, de Dorsch-al ellentétbe róla azt gondolom, hogy egy másik ország topcsapatában sikeres focistává válhat. Talán hasonló utat fog megtenni, mint a jelenleg a Lieverpoolban szereplő Emre Can. 

Franck Evina

A kameruni származású szélső már most hatalmas tehetségnek van kikiáltva, ami érthető is, elvégre ő a legfiatalabb a debütánsok közül. Evina még csak júliusban fogja betölteni 18. életévét. Heynckes is lát benne valamit, ugyanis nemcsak a Frankfurt ellen kapott lehetőséget, hanem a Köln ellen is a kezdőbe nevezte. Evina ebben a szezonban minden sorozatot figyelembe véve 7 gólt szerzett és 10 gólpasszt osztott ki. 

Róla azt gondolom, hogy nem szabadna kölcsönadnia a Bayern Münchennek. Évről-évre kellene beépíteni a felnőttcsapatba. Számtalan példát láttunk arra, hogy egy-egy játékosnak jót tesz a kölcsönszerződés, de az sem ritka, hogy valaki pont emiatt veszik el a süllyesztőben. Evina remek játékos lehet, talán pár év múlva Comannal olyan remek szélső duót alkothat, mint amilyet Robben és Ribéry napjainkban is. Könnyen eltudom képzelni, hogy Rashford és Mbappé után ő lesz a következő nagy tinisztár. 


/Zoli/