A Barcelona jobb hátvédje - Nélson Semedo

2018.02.18

A 24 éves portugál hátvéd 2017 nyarán igazolt a Benficától a Barcelonához. Első szezonjában remekül megállja a helyét a katalánoknál, pedig kisebb sérüléssel is bajlódott. 

Semedo a Sintrense akadémiáján nevelkedett, 2012-ben figyelt fel rá a Benfica s igazolta le. Ekkor még kölcsönbe küldték a Fatimahoz, miután visszatért onnan a Benfica B csapatában kapott rendszeres játéklehetőséget. 2015 nyarától a egyértelműen a felnőtt csapathoz tartozott. Két jó Benfica-s idény után a Barcelona is felfigyelt rá, s nem sajnált érte 30 millió €-t kifizetni.

Teljesítménye a Benfica felnőtt csapatában:

65 meccs - 3 gól - 12 gólpassz 

15 spanyol bajnokin már annak ellenére is pályára lépett, hogy Valverde inkább Sergi Robertot favorizálja a posztján. Összesen 25 meccsen lépett pályára a szezonban, a bajnokik mellett, 5-ször a BL-ben 4-szer a Király Kupában és 1-szer a Szuperkupa mérkőzésen. 2 gólpasszt már kiosztott katalán mezben, de az első barcelonai gólja még várat magára.

Semedo védekezési statisztikái:

Bajnokok Ligája: 

Meccsenkénti átlagos szerelés: 2,8

Meccsenkénti átlagos szabálytalanság: 2,4

Meccsenkénti átlagos tisztázás: 1,4

Bajnokság:

Meccsenkénti átlagos szerelés: 1,2

Meccsenkénti átlagos szabálytalanság: 0,3

Meccsenkénti átlagos  tisztázás: 0,7


Szélső védőként Semedo a támadásokból is kiveszi a részét.  Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a Bl meccseken átlagos 1,6 cselt csinál megés 0,6 kulcspasszt ad.

Passzpontossága minden meccset figyelembe véve 88%, ez átlagosnak mondható a Barcelonánál. Jordi Albanak szintén ennyi, míg Sergi Roberto 90%-os pontossággal juttatja el a lasztit társaihoz. 

Semedo 8-szor szerepelt a portugál válogatottban, a Konföderációs Kupán tagja volt a keretnek, de az Eb győzelemről lemaradt.

A 24 éves Semedo hosszú távon megoldást jelenhet a Barcelonánál a jobbhátvéd pozíciójára. Igaz kérdés, hogy Sergi Robertoval mi a célja a csapatnak. Akár mindketten egyszerre is a pályán lehetnek, mivel Roberto a középpályán is megtalálja a helyét.


/Zoli/