A Barcelona furcsa igazolásai

2019.01.22

Tegnap meglehetősen érdekeset és váratlant húzott azzal a katalán együttes, hogy a Sassuolótól leigazolta Kevin-Prince Boatenget. A 31 éves ghánai egyelőre csak kölcsönben érkezik, de a szezon végén lehetősége lesz a Barcelonának végleg megvásárolni őt. Boateng érkezése kapcsán összeszedtük a klub legfurcsább igazolásait az elmúlt évtizedből és megnéztük, melyikük vált be, és melyikük nem.

Dmytro Chygrynskiy

Chygrynskiy talán nem is tartozna a legfurcsább igazolások közé, ugyanis 2009-ben, 22 évesen érkezett a katalánokhoz és ekkor ítélték meg, úgy, hogy van benne kurázsi. Azonban azért a 25 millió eurós vételár már picit soknak tűnik egy alig ismert fiatalért, pláne  hogy 10 évvel ezelőtt fizettek érte ennyit. 

Bevált? Nem

Az ukrán hátvéd nem tudta megvetni a lábát a katalán fővárosban. Egyetlen szezonjában 14 mérkőzésen lépett pályára, majd visszaigazolt a Shaktarba. A Barcelona 10 milliót bukott rajta. Nagy futballista sohasem vált belőle, jelenleg az AEK Athén játékosa.

Alex Song

Song 2012-ben 19 millió €-ért igazolt a Barcelonához az Arsenaltól. Az ágyúsoknál 5 évet töltött, s 206 mérkőzésen 23 gólban működött közre, Barcelonában azonban kétkedve fogadták az érkezését. 

Bevált? Nem

Két évet húzott le a Barcelonában, s 65 mérkőzésen kapott lehetőséget. A kezdőbe nem tudta tartósan beverekedni magát, kiegészítő embernek elfogadható volt, de nem tudta azt a szintet hozni, amit az Arsenalnál.

Jeremy Mathieu

Mathieu 2014-ben, 30 esztendősen igazolt a Barcelonába, mely 20 millió €-t fizetett érte a Valenciának. A Valencia védelmének kétségtelenül vezére volt, de azért sokan nem tartották őt Barcelona szintű játékosnak, pláne, hogy már nem is a legjobb korban volt amikor leigazolták.

Bevált? Igen

A legtöbbet rajta gondolkoztam, hogy vajon bevált-e. Végül arra jutottam, hogy igen, bár a 20 milliót nem biztos, hogy megérte, azt figyelme véve, hogy 3 évvel később ingyen igazolt a Sportinghoz. Akadt néhány jó mérkőzése, például a 2014/15-ös idény hazai El Clásicója, ahol gólt is szerzett. 

Thomas Vermaelen

2014-ben 19 millió €-t fizettek érte az Arsenalnak. A legtöbben nem értették az ő leigazolását. Elvégre már 28 éves volt és nem tartozott a világelitjébe. Az Arsenálnak ugyan évekig meghatározó tagja volt, de a 2013/14-es csak 14 bajnokin lépett pályára és gyakran hátráltatták sérülések is. 

Bevált? Nem

Vermaelen még ma is a Barcelona keretéhez tartozik, de egyértelműen kijelenthető, hogy nem volt jó igazolás. Már eleve nagyon pechesen kezdődött barcelonai pályafutása, megsérült, s csak a 2014/15-ös évad utolsó bajnokiján debütálhatott. A következő évadban már többször pályára lépett,d e jobbára kevésbé fontos mérkőzéseken és még mindig gyakran a sérültek listáján volt. Eltöltött egy idényt kölcsönben, majd visszatért. Tavaly 20, idén pedig 7 mérkőzésen kapott lehetőséget ezidáig. 

Paulinho

Paulinhot 2017 nyarán igazolta le a Barcelona 40 millió euróért a szurkolók legnagyobb közfelháborodására. Tudniillik ugyanis, hogy a brazil középpályás, akkor már 2 éve Kínában "focizgatott". Ráadásul már 28 éves elmúlt, nem reméltek tőle jó szereplést, egyszerűen pénzkidobásnak tartották.

Bevált? Igen

Paulinho csak egy idényt töltött Barcelonában, majd visszament Kínába hülyéskedni, de sikerült maradandót alkotnia a Camp Nouban. 49 mérkőzésen lépett pályára 9 gólt szerzett és 3 gólpasszt osztott ki középpályás létére. Az idény legnagyobb pozitív meglepetése volt ő. Ráadásul a Barcelona még pénzt is keresett rajta, ugyanis 42 millió euróért adta vissza az Evergrandenak. 

Kevin-Prince Boateng

Boateng egyelőre nem fájt sokba a Barcelonának, ugyanis csak 1 millió €-t fizettek érte, hogy fél évre kölcsönbe az övék legyen. Azonban elképzelhető, hogy ki fogják majd vásárolni. Boateng korábban meghatározó játékosa volt az AC Milannak és a La Ligában sem ismeretlen hely a számára (korábban 2 évig a Las Palmas játékosa volt), azonban már hamarosan 32 éves lesz és vélhetően túl van pályafutása csúcsán. Kérdéses, hogy ő melyik utat követi majd, talán ő lesz az új Paulinho?


/Zoli/