A 2018-as VB résztvevői - Tunézia

2018.05.07

Egyre közeledik a 2018-as futball VB, így mi is igyekszünk tartani a lépést, s a VB váró rovatunkba már a hatodik országot mutatjuk be. Ezúttal Tunéziáról olvashattok. 


Érdekességek az országról:

Tunézi Észak-Afrikában fekszik, szomszédos országai Líbia és Algéria.  Tunézia területe több mint 163 ezer négyzetkilométer és körülbelül 11,5 millióan lakják. Az ország 1956-ban vált függetlenné, Franciaországtól. Az államformája köztársaság, az elnök Bedzsi Kaid esz-Szebszi a miniszterelnök pedig Habib Eszid. 

VB történelem:

Tunézia ötödjére szerepel világbajnokságon. Először 1978-ban járt VB-n a válogatott, s innen származik egyetlen győzelmük a világbajnokságokról, ugyanis 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban is nyeretlenül estek ki. Az egyenes kieséses szakaszba még egyszer sem sikerült bejutniuk. 

Út a 2018-as VB-re:

Tunézia az afrikai selejtezőcsoport harmadik fordulójában az A csoportba került, ahol a Kongói DK és Líbia mellett Guinea csapata volt az ellenfél. Afrikából csak 5 ország kvalifikálhatja magát, így csak a csoportok első helyezettjei utazhatnak Oroszországba. Tunézia 1 ponttal nyerte meg a kvartettjét a Kongói DK előtt.

Kulcsjátékos:

Wahbi Khazri

A Stade Rennes középpályása a Tunéziai keret legértékesebb játékosa, így minden bizonnyal komoly szerep fog ráhárulni a tornán. Ebben az idényben összesen 34 klubmérkőzésen szerepelt eddig és 11 gólja mellett 4 gólpasszt is kiosztott, ha Oroszországban is hasonlóan hatékony lesz, akkor a csapat vezére lehet. Eddig 37-szer lépett pályára a válogatottban és 12 gólt szerzett. 

A tunéziaiak várható kezdőcsapata:

Edző: Nabil Maaloul

                              Hassen

Benalouane Abdennour Ben Yousseff Bornn

                       Skhiri              Sassi

     Sliti                  Kharzi               Khaoui

                             Srarfi

Akitől szintén érdemes tartani:

Bassem Srarfi

Bár még csak 20 éves, már kétszeres tunéziai válogatottnak vallhatja magát. 2017 januárjában igazolt az OGC Nicehez és egyre több lehetőséget kap a francai élvonalbeli klubban. Jobbára csereként játszik, de már 3 gólja van a Ligue 1 idei szezonjában. Először az idén március 22.-én szerepelt a válogatottban. Gólja még nincsen, de talán a VB-n majd sikerül betalálnia.

Esélyek:

Tunézia a G csoportba került Anglia, Belgium és Panama mellé. Reális célkitűzés a 3. hely megszerzése lehet, ugyanis a két európai csapattal aligha tudja felvenni a harcot Nabil Maaloul válogatottja.


Szerintetek meddig jut a Tunézia a VB-n?


/Zoli/