A 2018-as VB résztvevői - Svédország

2018.05.10

VB váró rovatunk nyolcadik részében a Svéd válogatottat mutatjuk be.

Érdekességek az országról:

Svédország a Skandináv félszigeten fekszik. Területe több mint 450 ezer négyzetkilométer, az emberek lélekszáma valamivel kevesebb, mint 10 millió fő. Az ország államformája alkotmányos monarchia. A király XVI. Károly Gusztáv, a miniszterelnök pedig Stefan Löfven.

VB történelem:

Svédország 12. alkalommal vesz részt világbajnokságon. 1950-ben bronzérmes lett a válogatott. 8 évvel később a hazai rendezésű VB-n döntőbe jutott a csapat, de a pelével és Vavával felálló Brazilok legyőzték a svédeket. 1994-ben újra bronzérmes lett a svéd válogatott köszönhetően Kennet Andersson és Martin Dahlin gólerős játékának. Legutóbb 2006-ban járt VB-n a svéd válogatott, akkor a nyolcaddöntőig jutottak.

Út a 2018-as VB-re:

Svédország Franciaországgal és Hollandiával került egy csoportba az európai selejtezősorozatban. Persze Bulgária, Luxemburg és Fehéroroszország is az ellenfelek között sorakozott, de velük nem kellett igazán számolni a VB részvétel kapcsán. A franciák megnyerték a csoportot, a svédek pedig ugyanannyi ponttal zártak, mint a hollandok, de jobb gólkülönbségüknek köszönhetően Emil Forsbergék zártak a csoport második helyén, így pótselejtezőn kellett kivívniuk a VB részvételt. Svédország ellenfele Olaszország volt. Nagy meglepetésre összesítésben 1-0-ra nyertek a svédek Jakob Johansson góljával, így Gianluigi Buffonék lemaradtak a VB-ről. 

Kulcsjátékos:

Victor Lindelöf

A Manchester United 23 éves védőjére nagy valószínűséggel kulcsszerep hárul majd. A védelemben ő az egyetlen klasszis játékos, így rajta alapszik a válogatott védekezése. Az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve csak 28 mérkőzésen játszott, így kisebb meccshiánya lehet.  Lindelöf eddig 19-szer lépett pályára címeres dresszben és 1 gólt szerzett. 

A svédek várható kezdőcsapata:

Edző: Janne Andersson

         Karl-Johan Johnsson

Olsson Lindelöf P. Jansson Lustig

Forsberg    Larsson   Ekdal    Claesson

            Toivonen               Berg

Akitől szintén érdemes tartani:

Emil Forsberg

A svéd válogatott egyik legveszélyesebb játékosa kétségtelenül a Leipzig középpályása. Forsberg a tavalyi szezonban robbant be a Leipzignél, akkor 22 gólpasszával, a Bundesliga aszisztkirálya lett. Ebben az évben már haloványabb a teljesítménye, igaz sérüléssel is bajlódott, de azért minden sorozatot figyelembe véve így is összehozott 9 pontot a kanadai táblázaton. A válogatottban 33 meccsen 6 találatot jegyzett. 

Mi lesz veled Zaltan?

Miután a svéd válogatott kijutott az oroszországi tornára többször is szóba jött, hogy Zlatan Ibrahimovic visszatérhet a válogatottba. Maga Ibrahimovic is azt nyilatkozta, hogy ha akar ott lesz a világbajnokságon, majd később azt is, mondta, hogy megy a világbajnokságra, mert nélküle nem lenne VB a VB. A legfrissebb hírek azonban azt sugallják, hogy Ibrahimovic mégsem vesz részt a nyári tornán. Mindenesetre az ő részvételével jelentősen javulnának a svédek esélyei. 

Esélyek:

Svédország az F csoportba került Németország, Mexikó és Dél-Korea mellé. Egyáltalán nem esélytelenek a csoportból való továbbjutásra, de tökéletes játékra van szükség Mexikó és Dél-Korea ellen is. Azt már nehezen tudom elképzelni, hogy a nyolcaddöntőnél továbbjutnának a svédek, de  egy világbajnokságon bármi megtörténhet...

Szerintetek meddig jutnak a svédek?


/Zoli/