A 2018-as VB résztvevői - Svájc

2018.06.01

A VB résztvevő válogatottjait bemutató rovatunk tizenkilencedik részében Svájcról olvashattok.

Érdekességek az országról:

Svájc 41 ezer négyzetkilométer területű és körülbelül 8 millióan lakják. Svájc nem tagja az Európai Uniónak. Fővárosa Bern, de legnagyobb városa Zürich.

VB történelem:

Svájc idén 11. alkalommal vesz részt világbajnokságon. Eddig négyszer már a csoportkörben kiestek. Háromszor a nyolcaddöntőig jutottak, és háromszor szerepeltek a legjobb nyolc között. 4 éve a legjobb 16 között Argentína ellen estek ki. 

Út a 2018-as VB-re:

Svájc az európai selejtezőkör B csoportjába került, ahol Portugália, Magyarország, Feröer, Lettország és Andorra volt az ellenfél. Az igazán komoly ellenfél Portugália volt. Ronaldoék ellen egyszer nyertek a svájciak egyszer pedig kikaptak. Végül jobb gólkülönbségének köszönhetően a Portugál válogatott zárt az élen, Svájcnak pedig pótselejtezőznie kellett. A pótselejtezőn összesítésben 1-0-ra múlták felül Észak-Írországot, így utazhatnak Oroszországba. 

Kulcsjátékos:

Stephan Lichtsteiner

A Juventustól eligazoló 34 éves szélső védő a svájci válogatott csapatkapitánya lesz az oroszországi VB-n. Lichtsteinernek még mindig erénye a gyorsasága és az, hogy rendre kíséri a támadásokat. A selejtezősorozatban három gólt is szerzett. Betalált Feröer, Andorra és Magyarország ellen. Lichtsteiner 98-szor szerepelt a nemzeti együttesben és 8 gólt szerzett.

A várható kezdőcsapat a VB-n:

Edző: Vladimir Petkovic

                       Bürki

Rodriguez Akanji Schar Lichtsteiner

           Dzemaili       Xhaka

Zuber            Embolo            Shaqiri

                    Seferovic

Akitől még érdemes tartani:

Xherdan Shaqiri

Shaqiri nem futott túl jó szezont a Stoke Citynél, de a válogatottban rendre jól teljesít. A selejtezőkörben egy gólt szerzett és 4 gólpasszt osztott k. Shaqirinek nagyon megy a világeseményeken. A 2014-es VB-n Honduras ellen játszott fergetegesen, s lőtt 3 gólt. A 2016-os EB-n pedig a Lengyelországnak lőtt ollózós góljával hívta fel magára a figyelmet. Eddigi 68 válogatott fellépésén 20 gólt szerzett.

Esélyek:

Svájc az E csoportba került, Brazília, Szerbia és Costa Rica mellé. A brazilok ellen nem sok esélyük van, de a csoportból való továbbjutás könnyen meglehet.


Szerintetek meddig jutnak a svájciak?


/Zoli/