A 2018-as VB résztvevői - Spanyolország

2018.06.10

A VB résztvevő válogatottjait bemutató sorozatunk utolsó részéhez érkezett. Harminckettedikként a spanyol válogatottat mutatjuk be. 

Érdekességek az országról:

Spanyolország körülbelül 504 ezer négyzetkilométer területű. A népessége pedig meghaladja a 46 millió főt. Az ország államformája monarchia. A király VI. Fülöp, a miniszterelnök pedig Pedro Sánchez.

VB történelem:

A spanyol válogatott 15. alkalommal vesz részt a világbajnokságon. Sokáig az 1950-es 4. hely számított a pireneusi ország legjobb eredményének, míg nem 2010-ben révbe ért a spanyol armada és világbajnok lett. 4 évvel ezelőtt címvédőként csúnyán leszerepeltek Iniestaék. 2 vereség és 1 győzelem után már a csoportkörben búcsút intettek a tornának.

Út 2018-as VB-re:

A spanyol válogatott az európai selejtező G csoportját nyerte meg Olaszország előtt.  Mindössze egyetlen döntetlent játszottak a selejtező során. 2016 októberében Olaszországban játszottak 1-1-et.

Kulcsjátékos:

David Silva

David Silva Pep Guardiola alatt nagyon fontos játékosa lett a Manchester Citynek. Silva ebben az idényben 40 mérkőzésen lépett pályára, 10 gólt szerzett és 14 gólpasszt osztott ki. David Silva a spanyolok aranykorszakában is kerettag volt. 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnokságot nyert, míg 2010-ben világbajnok lett. 32 évesen ez az utolsó esélye, hogy újra világbajnok legyen. Eddig 122-szer öltötte magára a címeres mezt és 35 gólt szerzett.

A várható kezdőcsapat:

Edző: Jule Lopetegui

                  De Gea

Alba    Piqué  Ramos   Carvajal

Thiago         Busquets      Iniesta

       Silva                   Isco

                   Costa

Akire érdemes odafigyelni:

Álvaro Odriozola

Sokan kerekre nyitott szemekkel ámultak, amikor kiderült, hogy Lopetegui a Real Sociedad 22 éves védőjét is viszi a tornára. Azért is érdekes Odriozola nevezése, mert olyan nagy nevek maradtak ki a keretből, mint Sergi Roberto, Marc Bartra éppen Marcos Alonso. Nos, Odriozola azóta igazolta tehetségét, ugyanis a Svájc elleni felkészülési mérkőzésen gyönyörű gólt szerzett. Ne legyenek illúzióink, Lopetegui nem azért viszi ki, hogy ne játszon egy percet sem, biztos, hogy pályára fog kerülni és amennyiben jól szerepel a nyártól talán már a Real Madridban vagy a Barcelonában láthatjuk. 

Esélyek:

A spanyol válogatott Portugáliával, Marokkóval és Iránnal került egy csoportba. a továbbjutásra minden esélyük megvan, de az elődöntőig simán menetelhetnek, utána pedig már bármi megtörténhet.


Szerintetek megszerzi második VB címét a spanyol válogatott?


/Zoli/