A 2018-as VB résztvevői - Peru

2018.05.15

VB váró rovatunk tizedik részében Peruról olvashattok. 

Érdekességek az országról:

Peru területe több mint 1,2 millió négyzetkilométer és körülbelül 31 millióan lakják. Korábban Spanyolország fennhatósága alatt állt, de 1821 óta független.  Államformája, köztársaság. A jelenlegi miniszterelnök César Villanueva. Peruban, ahogy a legtöbb dél-amerikai országban a hivatalos nyelv a spanyol. 

VB történelem:

Peru 1982 után jutott ki újra világbajnokságra. Eddig 4 alkalommal szerepeltek VB-n. 1930-ban és 1982-ben már a csoportkörben búcsúztak. 1978-ban a második csoportkörig jutottak, míg 1970-ben a negyeddöntő jelentette számukra a végállomást.

Út a 2018-as VB-re:

A dél-amerikai selejtező csoport 5. helyén végzett Peru, olyan válogatottakat előzött meg, mint Chile, Ecuador vagy éppen Paraguay. Azonban az ötödik hely nem ért egyenesági kijutást, így Perunak interkontinentális pótselejtezőt kellett játszania. Peru Új-Zélandot kapta ellenfélnek. az első meccsen 0-0-ás döntetlen született, azonban a második találkozón már 2-0-ra a peruiak nyertek és kijutottak a világbajnokságra. 

Kulcsjátékos:

Jefferson Farfán

A Lokomotiv Moszkva 33 éves csatára nemrégiben került vissza a válogatottba. Miután 2015-ben a Schalket elhagyva az Al Jazirahoz igazolt fokozatosan kikerült a keretből, de a selejtezősorozat végére újra beválogatták. Az Új-Zéland elleni pótselejtező mérkőzésen ráadásul gólt is szerzett. Azóta két barátságos meccset játszott Peru, Farfán mindkét meccsen kezdő volt, Izland ellen pedig ismét eredményes volt. Minden bizonnyal a világbajnokságon alapkezdő lesz. A képességeire és a rutinjára is szükség lesz. Eddig 81-szer szerepelt a nemzeti csapatban és 24 gólt szerzett. 

A peruiak várható kezdőcsapata:

Edző: Ricardo Gareca

                       Gallese

Advincula C. Ramos Santamaría Trauco

              Tapia              Hurtado

Cueva               Farfán             Carrillo 

                          Ruidíaz

Akitől szintén érdemes tartani:

Renato Tapia

A Feyenoord 22 éves középpályására mindenképp érdemes lesz odafigyelni. Tapia a Feyenoordban nem kulcsjátékos, de egy jó VB után talán klubjában is helyet követel magának a kezdő tizenegyben. A VB selejtezőkön is rendre pályára lépett, ráadásul Ecuador ellen még góllal is segítette csapatát. Eddig 29 alkalommal viselte a címeres felsőt és 3 gólt jegyzett.

Esélyek:

Peru Franciaországgal, Ausztráliával és Dániával került egy kvartettbe. A csoport favoritja egyértelműen a francia válogatott, de a második továbbjutó helyre akár Perunak is lehet esélye. Dánia és Ausztrália ellen kell szinte hibátlanul játszania Perunak, hogy elérhető legyen a nyolcaddöntő szereplés.

Viszonylag friss hír, hogy a peruiak 34 éves csapatkapitánya, Paolo Guerrero lemarad a világbajnokságról, ugyanis doppingvédéség miatt Nemzetközi Sportbíróság hatról tizennégy hónapra növelte eltiltását.

Szerintetek meddig jut a perui válogatott a tornán?


/Zoli/