A 2018-as VB résztvevői - Panama

2018.05.05
Már kevesebb, mint 40 nap van a nyári futball világbajnokságig. A VB váró rovatunkban már az ötödik országot mutatjuk be, most a panamai válogatott a soros. 

Érdekességek az országról:

Panama Közép-Amerikában található Costa Rica és Kolumbia között. Az ország több mint 78 ezer négyzet kilométer, és körülbelül 4 millióan lakják. Panama államformája elnöki köztársaság, az elnök jelenleg Juan Carlos Varela. Mint a legtöbb közép és dél-amerikai országban, panamában is a spanyol a hivatalos nyelv. 

VB történelem:

A panamai labdarúgó válogatott története során először jutott ki egy világbajnokságra. 

Út a 2018-as VB-re:

Panama a észak és közép-amerikai csapatokkal kellett, hogy megmérkőzzön a selejtezőben. A selejtező első körében a B csoportból csoportmásodikként jutott tovább a válogatott. Az utolsó körben egy 6 csapatos csoportba osztották a válogatottakat. Panama Mexikó és Costa Rica mögött harmadikként zárt, ezzel kiharcolta a 2018-as VB részvételt.

Kulcsjátékos:

Gabriel Torres

Érdekesség, hogy panama úgy jutott ki a VB-re, hogy egyetlen igazán klasszis játékosa sincsen. Azért a chieli első osztályban focizó 29 éves csatárra nem árt odafigyelni majd az ellenfeleknek. Gabriel Torres 75-ször szerepelt a panamai válogatottban és 15 gólt szerzett. Abban is kulcsszerepe volt, hogy a válogatott kijutott az oroszországi VB-re. Trinidad és Tobago válogatottja mellett a Costa Rica-i csapatnak is gólt lőtt. 

A panamaiak várható kezdőcsapata a világbajnokságon:

Edző: Hernán Gómez

                        Penedo

Ovalle    Escobar  R. Torres    Murillo

Quintero   G. Gomez  Godoy  Barcenas

          G. Torres       B. Perez

Akitől szintén érdemes tartani:

Blas Pérez

A panamai válogatott 37 éves csatára minden bizonnyal utazik Oroszországba, de az még kérdéses, hogy milyen szerep hárul majd rá. Blas Pérez eddig 115-ször volt válogatott és 40 gólt szerzett.

Esélyek:

Panama a G csoportba került Anglia, Belgium és Tunézia mellé. Reális esélye nincsen a továbbjutásra, de talán egy bravúrral Tunéziát maga mögé utasíthatja, bár továbbjutást ez sem érne.

Szerintetek meddig jut Panama a VB-n?


/Zoli/