A 2018-as VB résztvevői - Németország

2018.06.08

Rovatunk huszonhetedik részében a címvédő német válogatottról olvashattok. 

Érdekességek az országról:

Németország több mint 357 ezer négyzetkilométer területű, a lakossága pedig meghaladja a 82 milliót. Elődállamai az NSZK és az NDK. 1990-ben teremtették meg az egységes Németországot. Az államforma szövetséges köztársaság, a kancellár Angela Merkel. 

VB történelem:

Németország 19. alkalommal vesz részt világbajnokságon (az NSZK részvételeit is ide számoltuk). Németország 1954-ben nyerte első világbajnoki címét. Magyar szurkolók számára meglehetősen fájdalmas volt a nationalelf  első Vb győzelme, ugyanis a döntőben éppen a jóval esélyesebb magyar válogatottat verték 3-2-re. A döntő a berni csoda néven vonult be a történelem könyvekbe. Azóta három alkalommal lett VB győztes Németország. 1974-ben, 1990-ben és 2014-ben emelhette német játékos a magasba a VB trófeát. A 4 évvel ezelőtti döntőben a győztes gólt Mario Götze szerezte, aki azonban az idei VB keretbe nem került be. Címvédésre legutóbb 1962-ben került sor, akkor 1958 után ismét Brazília diadalmaskodott, a németek most hasonlóra készülnek.

Út a 2018-as VB-re:

Németország az egyetlen válogatott, amely 100%-os teljesítménnyel jutott ki a világbajnokságra. A csoportban Csehország és Észak-Írország volt a legkeményebb ellenfél, így azért nem csoda, hogy nem hullajtott pontokat a nationalelf. 

Kulcsjátékos:

Thomas Müller

Müller bár már két Európa-bajnokságon is járt de gólt nem tudott szerezni, a VB-ken azonban nagyon megy neki. Eddigi két világbajnokságán 13 meccset játszott 10 gólt szerzett és 6 gólpasszt osztott ki. 2010-ben ő lett a torna gólkirálya. Az idei szezonban a Bayern Münchenben 45 meccsen 15 gólt szerzett és 18 aszisztot adott. Heynckes érkezésének is köszönhető, hogy teljesítménye jelentősen javult az elmúlt évhez képest. A válogatottban eddig 90 meccsen 38 gólt szerzett.

A várható kezdőcsapat a VB-n:

Edző: Joachim Löw

                     Neuer

Hector    Boateng Hummels   Kimmich

               Kroos        Khedira

Özil                  Müller                 Draxler

                      Werner

Akitől szintén érdemes tartani:

Marco Reus

Marco Reus először játszhat világbajnokságon. A Dortmund 29 éves szélsője meglehetősen balszerencsés volt, ugyanis a 2014-es VB előtt megsérült egy felkészülési meccsen, így nem utazhatott Brazíliába. Ennek a tetejébe jött az is, hogy a 2016-os EB-t szintén sérülés miatt kellet kihagynia. Most már minden bizonnyal semmi sem állítja meg és ott lesz Oroszországban.  Az egyetlen nagy torna amelyiken szerepelt, az a 2012-es EB, ott 2 mérkőzésen lépett pályára és 1 gólt szerzett. Ebben az idényben is sokat küszködött sérüléssel, így csak 11 bajnokin lépett pályára, de azért 7 gólt így is összehozott. A nationalelfben eddig 30 alkalommal szerepelt és kilencszer talált be.

Esélyek:

A német válogatott az F jelű csoportba került Mexikó, Svédország és Dél Korea mellé. A továbbjutás kötelező, de a végső győzelem sem elérhetetlen cél. Vélhetően a spanyol, az argentin, a francia és a belga válogatott lesz a címvédő legnagyobb kihívója. 


Szerintetek sikerülhet Németországnak a címvédés?


/Zoli/