A 2018-as VB résztvevői - Marokkó

2018.05.20
Már a tizenkettedik résztvevő válogatottat mutatjuk be. Ezúttal a marokkói csapatot vettük górcső alá. 


Érdekességek az országról:

Marokkó Afrika észak-nyugati részén fekszik. Majdnem 450 ezer négyzet kilométer és körülbelül 34,5 millióan lakják. 1956-ig francia kézen volt, de már több mint 60 éve független. államformája alkotmányos monarchia, az uralkodó VI. Mohamed. A hivatalos nyelv az arab és az ország vallása iszlám. 

VB történelem: 

Marokkó ötödjére vesz részt futball világbajnokságon. Legutóbb 20 éve, 1998-ban jutott ki a válogatott a Vb-re. Akkor épphogy nem sikerült a csoportból való továbbjutás. 1970-ben és 1994-ben győzelem nélkül esett ki a csapat a csoportkörből, míg 1986-ban a nyolcaddöntőig jutott a válogatott.

Út a 2018-as VB-re:

Az afrikai selejtezősorozat harmadik fordulójában Marokkó a C csoportba került Mali, Gabon és Elefántcsontpart mellé. Marokkó veretlenül nyerte meg a csoportját és jutott ki a VB-re. Az utolsó körben a legnagyobb riválisával, Elefántcsontparttal találkoztak. Marokkónak a mérkőzést megelőzően eggyel volt több pontja, de találkozót Dirar és Benatia góljának köszönhetően 2-0-ra megnyerte Renard csapata, így nem volt kérdés melyik válogatott utazhat Oroszországba. 

Kulcsjátékos:

Medhi Benatia

A Juventus védője egyértelműen vezére a marokkói válogatottnak. Bonucci távozásának köszönhetően ebben az idényben meglehetősen sokszor kapott kezdőként lehetőséget a zebráknál. Játékban van és a formája is rendben van. A marokkói csapatnak a védelme az egyik legnagyobb fegyvere és ez nagy részt Benatianak köszönhető. A válogatott csapatkapitánya eddig 54-szer ölthette magára a nemzeti dresszt és 2 gólt szerzett ezen alkalmakkor.

A marokkóiak várható kezdőcsapata:

Edző: Hervé Renard

Bono

Hakimi Saiss Benatia Dirar

Ziyech Harit El-Ahmadi Boussoufa

N. Ambrabat Boutaib

Akitől szintén érdemes tartani:

Hakim Ziyech

Az Ajax 25 éves középpályása minden bizonnyal kulcsember lesz a marokkói csapatban. Ziyech mind a 34 holland bajnokin pályára lépett. A legnagyobb erőssége az előkészítés, ezt jól támasztja alá, az a tény, hogy 17 gólpasszt osztott ki a szezonban. Azért a gólszerzést sem veti meg, kilenc gólt lőtt. Egy jó Vb után talán egy igazi topcsapattól is szerződési ajánlatot kaphat. A marokkói válogatottban eddig 13 meccsen 7 gólt szerzett.

Esélyek:

Marokkónak szinte bármelyik csoportból jó esélye lenne a továbbjutásra, de a B jelű kvartettből szinte lehetetlennek ígérkezik kiharcolni a nyolcaddöntőbe kerülést. Portugália és Spanyolország is jelentősen nagyobb játékerőt képvisel. Irán ellen viszont kötelező lenne a győzelem.

Szerintetek meddig jut a tornán a marokkói válogatott?


/Zoli/