A 2018-as VB résztvevői - Izland

2018.05.21

Rovatunk tizenharmadik részében Izlandról olvashattok.

Érdekességek az országról

Népessége körülbelül 330 ezer fő, területe 102 928 négyzet kilométer. Jelenlegi államformája köztársaság, elnöke Guðni Thorlacius Jóhannesson. Hivatalos nyelve az izlandi, fővárosa Reykjavík.

VB Történelme

Ez lesz nekik az első Világ Bajnokságuk, EB-n is csak egyszer voltak, 2016-ban, ahol a negyeddöntőig jutottak. Azzal, hogy kijutottak, kétségtelenül Izland lett messze a legkisebb népességű ország, aki valaha is részvételi jogot szerzett a tornára.

Út a VB-re

Magabiztosan nyerték az I-csoportot, amellyel automatikusan kijutottak a VB-re, a csoport többi tagja nem volt más, mint (sorrendben 2.-6.) Horvátország, Ukrajna, Törökország, Finnország és Koszovó.

Kulcsjátékos

Gylfi Sigurdsson

A 28 éves támadó-középpályás az Everton játékosa jelenleg, ebben a szezonban 33 meccsen 6 gólt szerzett. Nem kis szerepe volt abban, hogy Izland kvalifikálta magát a VB-re. Eddig 55-ször ölthette magára a címeres mezt, s 18-szor eredményes is volt. Jelenlegi értéke 30 millió euró, amivel messze a legértékesebb izlandi játékos.

Izland a D-csoportba került, ahol Horvátország, Argentína és Nigéria lesz az ellenfél. Már megmutatták, hogy mire képesek, így nem lenne meglepetés, ha tovább jutnának.

/Csaszi/