A 2018-as VB résztvevői - Horvátország

2018.05.17

Rovatunk 11. részében Horvátországról olvashattok.

Érdekességek az országról

A Balkán-félszigeten található, fővárosa Zágráb, hivatalos nyelve a horvát. Államformája köztársasság, jelenlegi miniszterelnöke Andrej Plenkovic. Az országban egy kicsit több, mint 4 millióan laknak, területe 56 ezer négyzet kilométer. 1991-ben vált ki Jugoszláviából.

VB Történelem

Eddig négyszer kvalifikáltak VB-re, először 1998-ban, ahol bronzérmesek lettek, mindmáig ez a legjobb helyezésük.

Út a VB-re

Az I-csoportban lettek másodikok Izland mögött, de mivel megelőzték az ukránokat, Törökországot, Finnországot és Koszovót, így pótselejtezőt kellett játszaniuk. Ahol a görögök voltak az ellenfelek, az első meccsen 4-1 nyertek, míg a második meccs 0-0 lett, így ők jutottak ki a VB-re.

Várható kezdőcsapat

                 Kalinic

Vrsaljko-Lovren-Vida-Pivaric

   Rakitic-Modric-Kovacic

Kramaric-Mandzukic-Perisic

Edző: Zlatko Dalic

Kulcsjátékos

Luka Modric

A Real Madrid középpályása remek szezont fut, habár a bajnokság nem alakult úgy, ahogy ők eltervezték, zsinórban harmadszor vannak ott a BL Döntőben, és harmadszor nyerhetik meg. Ebben a szezonban eddig 41 meccsen 2-szer volt eredményes. A 32 éves játékos 104-szer öltötte magára a címeres mezt, s 12-szer be is talált. Jelenlegi értéke 40 millió euró.

Horvátország a D-csoportba került, ahol Argentína, Nigéria és Izland lesz az ellenfél, ez egy erős csoport, amiben bárki megszerezheti az első két hely egyikét.

Szerintetek meddig jutnak majd a horvátok?

/Csaszi/