A 2018-as VB résztvevői - Egyiptom

2018.05.29

VB váró rovatunk tizenhetedik részében Egyiptomról olvashattok. 

Érdekességek az országról:

Egyiptom területe körülbelül 1 millió négyzetkilométer, míg a népessége 97 millió körül van. Egyiptomban a Ramadán, a szent böjt, amikor napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, a válogatott játékosai ezt az idén nem tarthatják. A böjt éppen az első VB meccsük előtt egy nappal érne végett és a játékosok legyengültek, ezért külön megkérték őket, hogy az idén ezt hagyják ki. 

VB történelem:

Egyiptom harmadik alkalommal jutott ki a VB-re, győznie azonban még egyetlen alkalommal sem sikerült a világtornán. 1934-ben egy vereség után utazhatott haza csapat, majd 1990-ben 2 döntetlen és 1 vereség állt a nevük mellett. Az idén az a cél, hogy meglegyen az első győztes meccs a VB-k történelmében. 

Út a 2018-as VB-re:

Az afrikai selejtezősorozat E csoportjában Ugandát, Ghánát és Kongót is megelőzte a válogatott, így juthatott ki az oroszországi VB-re. 

Kulcsjátékos:

Mohamed Salah

Egyértelműen a Liverpool csatárja hazája legnagyobb sztárja. Salah fergeteges szezont futott 52 tétmeccsen 44 gólt szerzett és 16 gólpasszt osztott ki és BL döntőig vezette a Liverpoolt. A BL döntőben megsérült és a VB-je is veszélybe került. Minden bizonnyal ott lehet a VB-n, de az meglehet, hogy az első meccsen nem kockáztatnak és nem küldik pályára. Eddig 57 válogatott meccsen 33 gólt szerzett.

A várható kezdőcsapat a VB-n:

Edző: Héctor Cúper

                    El Hadary

Abdel-Shafi Hegazy Gabr Fathi

Sobhi Elneny Hamed Trezeguet

         Shikabala    Salah

Akire szintén érdemes odafigyelni: 

Essam El Hadary

A 45 éves kapus a válogatott csapatkapitánya. Amennyiben pályára lép a világbajnokságon, akkor ő lesz a VB-k történelmének legidősebb pályára lépő játékosa. jelenleg Faryd Mondragón tartja ezt a rekordot. Ő 2014-ben védte a kolumbiai válogatott kapuját Japán ellen 43 évesen és 3 naposan. El Hadary a sejtezőkör nagyrészt végig védte, így szinte biztos, hogy ő lesz csapata első számú kapusa. A rutinos hálóőr eddig 156 alkalommal képviselte hazáját. 

Esélyek:

Egyiptom az A csoportba került, Oroszországgal, Uruguay-jal és Szaúd-Arábiával. Ebből a kvartettből jó esélye lehet a továbbjutásra is csak az uruguayiak képviselnek náluk nagyobb játékerőt. Vélhetően a házigazdával kell megküzdeniük a nyolcaddöntőbe jutásért. 


/Zoli/