A 2018-as VB résztvevői - Dánia

2018.05.23

A VB csapatait bemutató rovatunk tizennegyedik részében Dániáról olvashattok.

Érdekességek az országról:

Dánia majdnem 43 ezer négyzet kilométer területű, és körülbelül 6 millióan élnek az országban. Az államforma monarchia, a királynő jelenleg II. Margit. 

VB történelem:

Dánia ötödik alkalommal vesz részt világbajnokságon. Legutóbb 2010-ben jutottak ki akkor, a csoportkör jelentette a végállomást számukra. 1986-ban, 1998-ban és 2002-ben egyaránt a nyolcaddöntőig jutott a gárda.

Út a 2018-as VB-re:

Dánia az európai selejtező kör E csoportjának a második helyén végzett. Lengyelország zárt előttük, míg többek között Montenegrót és Romániát előzték meg. A pótselejtezőben Írország volt az ellenfél. Az első meccsen 0-0-ás döntetlen született, de a második meccsen Eriksen vezérletével 5-1-re diadalmaskodtak a dánok.

Kulcsjátékos:

Christian Eriksen

Eriksennek kulcsszerepe volt abban, hogy Dánia kijutott a VB-re. A Tottenham középpályása összesen 9 gólt szerzett a selejtezők során. Minden bizonnyal Oroszországban is ő lesz a vezér. Nem csak a válogatottban sziporkázik, hanem klubcsapatában is remekel. 47 meccsen 14 gólt lőtt és 13 találatot ő készített elő. Nem lennék meglepve, ha egy jó VB után már a Real Madridnál, vagy a PSG-nél kezdené meg az új idényt, persze kérdés, hogy érdemes-e neki elhagyni a Spurst. 

A várható kezdőcsapat a VB-n:

Edző: Age Hareide

                     Schmeichel

Ankersen   Kjaer   Bjelland   J.S. Larsen

              Delaney        Wass

Sisto               Eriksen          Jörgensen

                       Dolberg

Akire szintén érdemes tartani:

Lasse Schöne

Az Ajax 31 éves középpályása nem alapember a válogatottban, de VB-n hasznos lehet csapata számára. meglehetősen jó szezont futott, 36 mérkőzésen 11 gólt lőtt és 4 gólpasszt osztott ki. Schöne elsősorban veszélyes szabadrúgásairól ismert, szinte lehetetlen helyekről is képes csodálatos gólt lőni. Eriksen is remekül rúgja a pontrúgásokat,d e, ha Schöne a pályán lesz jó eséllyel meg kap egy-két szabadrúgást. A válogatottban 34 meccsen 3 gólt szerzett.

Esélyek:

Dánia a C csoportba került Franciaország, Peru és Ausztrália mellé. A gallok ellen nem lesz könnyű dolga Eriksenéknek, de Ausztrália és Peru ellen is favoritnak számítanak. A csoportból való továbbjutás könnyen meglehet, onnan pedig már ki tudja...

Szerintetek meddig jutnak a dánok a VB-n?


/Zoli/