A 2018-as VB résztvevői - Belgium

2018.06.02

A VB résztvevőit bemutató rovatunk huszonegyedik része következik. Most a belga válogatottról olvashattok.

Érdekességek az országról:

Belgium mindössze 30528 négyzetkilométer területű, mégis az egyik legmeghatározóbb országa Európának. Fővárosa, Brüsszel, az Európai Unió és a NATO székhelye. Az országban körülbelül 11,5 millióan élnek. Belgium államformája, alkotmányos monarchia. A király Fülöp, a miniszterelnök pedig Charles Michel.

VB történelem:

Belgium 13. alkalommal jutott ki a világbajnokságra. A legjobb eredményük az 1986-os VB-ről származik, amikor is a Jan Ceulemans és Nico Claesen nevével is fémjelezett csapat a negyedik helyen zárta a tornát. 4 évvel ezelőtt a negyeddöntőig jutott a belga válogatott.

Út a 2018-as VB-re:

A Belga válogatott lehengerlő teljesítményt nyújtott a selejtező során, így első európai csapatként kvalifikálta magát a VB-re (természetesen Oroszországot leszámítva). Belgium a H csoportban, Gibraltárt, Ciprust, Észtországot és Bosznia Hercegovinát oda-vissza legyőzte, míg Görögországgal odahaza 1-1-es döntetlent játszott, de idegenben 2-1-re felülmúlták Mitroglouékat.  

Kulcsjátékos:

Kevin De Bruyne

A Manchester Ciyt középpályása fergeteges szezont futott. A Premier League idei szezonjában 37 meccsen 8 gólt szerzett és 16 gólpasszt osztott ki, ezzel nagyban hozzájárult klubja bajnoki címéhez. Amennyiben a válogatottban is tudja tartani ezt a szintet, akkor a belgákat a végső győzelemre is esélyes válogatottak között kell számon tartani. De Bruyne 2010-ben a jelenlegi magyar szövetségi kapitány, Georges Leekens irányítása alatt mutatkozott be a válogatottban, azóta 59 meccsen 14 gólt szerzett. 

A várható kezdőcsapat a VB-n:

Edző: Roberto Martinez

                             Courtois

         Alderweireld Kompany Meunier

Carrasco De Bruyne Demeblé Tielemans

   E. Hazard       Lukaku       Mertens

Akitől szintén érdemes tartani:

Dires Mertens

Természetesen Eden Hazard is kulcsfigurája lehet a belga válogatottnak, de azért Mertenst emeljük ki, mert ő Hazardnál jobb szezont futott. Mertens a Napolinál minden sorozatot figyelembe véve 49 meccsen 22 gólt szerzett és 12 aszisztot osztott ki. 31 éves, így minden bizonnyal ez az utolsó esélye, hogy egy világbajnokságon nagyot dobjon. A VB selejtezősorozatban 5 góllal segítette csapatát, egyébként pedig 66 meccsen 13-szor talált a kapuba a nemzeti csapatban. 

Esélyek:

A Belga válogatott a G csoportba került Anglia, Tunézia és Panama mellé. A továbbjutás kötelező, de az egyenes kieséses szakaszban már az aznapi formától függ minden. A kerete alapján az elődöntőbe simán ott lenne a helye Hazardéknak. 


Szerintetek Belgium megnyerheti az idei VB-t?


/Zoli/