A 2018-as VB résztvevői - Ausztrália

2018.05.01

Egyre közeleg az oroszországi futball VB, 44 nap múlva már el is kezdődik. Mi is igyekszünk tartani a lépést, így már a 4. országot mutatjuk be a VB váró rovatunkban, mely nem más mint Ausztrália. 

Érdekességek az országról:

Ausztrália több mint 7,7 milliárd négyzet kilométer, amellyel a világ 6. legnagyobb országa. Érdekesség, azonban, hogy "csak" 23,5 milliárd fő él az országban, ami "csak" az 53. legtöbb a világon. Az ország fővárosa nem Sydney és nem is Melbourne, hanem a két város között található Canberra.

VB történelem:

Ausztráliában sokkal inkább a rögbi számít nemzeti sportnak, mint a labdarúgás, így az kisebb figyelmet kap. Ennek megfelelően az ország nem is túl sikeres ebben a sportban, 2018-ban mindössze az ötödik futball VB-jén vesz részt a válogatott. Igaz az is egyértelműen látszik, hogy fejlődik a futball is az országban, ugyanis a legutóbbi 3 VB-n egyaránt ott volt az egy egész kontinenst magába foglaló nemzet. Legjobban 2006-ban szerepeltek a VB-n, akkor a nyolcaddöntőig jutottak. 

Út a 2018-as VB-re:

Ausztrália az ázsiai selejtezőkörben vett részt, ahol a második körből a B csoportot megnyerve jutott be a harmadik körbe. A selejtező harmadik szakaszában a B csoport harmadik helyen zárt az ausztrál válogatott, Japán és Szaúd-Arábia mögött. Az A csoport harmadik helyezettjével, Szíriával vívott pótselejtezőt az ausztrál csapat. Az első mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, a visszavágón is ez volt az eredmény 90 perc után, de a hosszabbításban Tim Cahill kilőtte hazáját Oroszországba. 

Kulcsjátékos:

Aaron Mooy

A Huddersfeild Town 27 éves védekező középpályása első teljes szezonját játszotta az angol élvonalban. Mooy csapata vezéregyéniségévé vált, 33 meccsen 4 gólja és 3 gólpassza van a Premier League idei szezonjában. Minden bizonnyal kulcsszerepe lesz az ausztrálok VB szereplésében. Eddig 29-szer volt válogatott és 5 gólt szerzett.

Az ausztrálok várható kezdője a világbajnokságon:

Edző: Bert van Marwijk

                     Ryan

Behich Degenek Sainsbury Wright

             Jedinak     Mooy

Leckie            Irvine             Rogic

                       Juric

Akitől szintén érdemes tartani:

Tim Cahill

A 38 éves ausztrál legenda negyedik világbajnokságára készül. Eddig 5 gólt szerzett a világbajnokságokon. Már 4 éve, 34 esztendősen is veteránnak számított, akkor betalált Chile és Hollandia ellen is, utóbbi ellen nagyon szép gólt lőtt. Cahill jelenleg az FC Millwall játékosa. Aligha lesz kezdőjátékos a torna folyamán, de a padról beállva még mindig új lendületet adhat csapatának, s talán összejön neki, hogy a negyedik világbajnokságán is gólt szerezzen. Eddig 103-szor volt válogatott és 50-szer talált a hálóba. 

Esélyek:

Ausztrália a C csoportba került, Franciaország, Dánia és Peru mellé. A csoport favoritja egyértelműen a francia válogatott, de a második legerősebbnek sem az ausztrálok tűnnek. Reális esélye a peruiak ellen van Tim Cahilléknek, de talán egy rosszabb napot kifogó dán válogatott ellen is lehet sansz. Az előzetes várakozások alapján a legjobb esetben is a nyolcaddöntő jelentené a végállomást az ausztrálok számára.


Szerintetek meddig jut az Ausztrál válogatott?


/Zoli/