A 2018-as VB résztvevői - Anglia

2018.06.03

Rovatunk hoszonharamdik részében, az Angol válogatottat mutatjuk be nektek.

Érdekességek az országról:

Angliát aligha kell különösebben bemutatni bárkinek is, azért mi mégis megtesszük. Anglia Nagy-Britannia legnagyobb területű tagországa. Az államforma alkotmányos monarchia, az uralkodó pedig II. Erzsébet. A miniszterelnök Theresa May. Körülbelül 130 ezer négyzetkilométer területű, a népessége pedig  53 millió körül van. 

VB történelem:

Anglia 15. alkalommal vesz részt labdarúgó világbajnokságon. Legutóbb 1994-ben nem jutottak ki a VB-re, de azóta mindig jelen vannak. 1966-ban a Bobby Charlton-féle csapat világbajnok lett. 1990-ben elődöntőt játszottak a háromoroszlánosok, de azóta egyszer sem sikerült a legjobb 4 közé jutniuk. 2010-ben a nyolcaddöntő jelentette számukra a végállomást, 2014-ben pedig már a csoportkörben kiestek. 

Út a 2018-as VB-re:

Anglia az európai selejtezőkör F csoportját nyerte meg 8 ponttal Szlovákia előtt. Ugyan idegenben Szlovéniával és Skóciával is döntetlent játszott a csapat, de a kijutását így sem veszélyeztette semmi. A selejtező során a legeredményesebb játékosuk Harry Kane volt, aki 4 gólig jutott. Hosszú évek után újra szerepelt a válogatottban a 35 éves Jermain Defoe, aki  Litvánia ellen gólt is szerzett, de a VB-re nem hívta be a keretbe Gareth Southgate.

Kulcsjátékos:

Harry Kane

A Tottenham csatára 24 éves korára odáig jutott, hogy ő lett a válogatott csapatkapitánya. Ezzel még egyértelműbbé vált a csapaton belüli felelőssége. Kane ezúttal lemaradt a Premier League gólkirályi címéről, de így is remek szezont futott. 37 bajnokin 30 gólt szerzett és 3 gólpasszt osztott ki, ráadásul a 7 BL meccsén 7 góllal segítette csapatát. Anglia VB szereplése lényegében attól függ, hogy Kane tudja-e tartani ihletett formáját. Kane eddigi 24 válogatott meccsén 13-szor talált a kapuba.

A várható kezdőcsapat a VB-n:

Edző: Gareth Southgate

                  Pickford

        Walker Cahill Stones

                   Dier

Lingard        Alli         Trippier

Sterling        Kane      Rashford

Akire szintén érdemes odafigyelni:

Jamie Vardy

A Leicester City 31 éves támadója a keret harmadik legöregebb tagja. Vardy a 2015/16-os szezonban robbant be, amikor a bajnoki címet nyerő rókák egyik legjobbja volt. Nos Vardy azóta is a Leicesternél játszik, a csapat pedig a várakozásoknak megfelelően nem vált topklubbá. Mindenesetre Vardy továbbra is szállítja a gólokat. Az idei évadban 37 meccsen 20-szor talált be, ezzel megváltotta repjegyét az oroszországi VB-re. Harry Kane mögött egyértelműen második számú csak, de amennyiben a Tottenham ászának nem megy a játék rá is lehet számítani. Úgy érzem Vardy a vártnál több lehetőséget kap majd a VB-n és jól is fog szerepelni. Eddigi 21 válogatott fellépésén 7 gólt jegyzett.

Esélyek:

Angliával mindig számolni kell a VB győzelemre esélyes válogatottak között, aztán a végén valahogy mégsem. Legalábbis 1966 óta ez az ábra. Most is remek csapata van a háromoroszlánosoknak, tele fiatal tehetségekkel. A Belgium, Panama, Tunézia, Anglia kvartettből a továbbjutás kötelező. A kieséses szakaszban pedig mindig csak egy kicsi dönt, talán ezúttal szerencséje lesz Angliának és akár a döntőig menetel.


Szerintetek megnyerheti Anglia a 2018-as VB-t?


/Zoli/