A 2018-as idény csapatai - Williams

2018.03.18
Folytatódik Forma-1-es rovatunk melyben a 2018-as szezon csapatait mutatjuk be. Március 24-én már kezdődik a szezon Melbourneban, így nem áll sok idő rendelkezésünkre, ezért érdemes lesz minden nap figyelni facebook oldalunkat (Sportplatz - Sport ami feltölt). Hatodikként a Williams csapatát mutatjuk be.

A Williams maradt a Mercedes motoroknál, s a csapatnak nem titkolt szándéka az élmezőnyhöz közelíteni. legutóbb 2015-ben volt igazán versenyképes autója a Williamsnek, igaz Lance Stroll tavaly is összehozott egy dobogót a csapatnak. Az elmúlt két szezonban egyaránt a konstruktőri bajnokság 5. helyén zárt a csapat, a cél a negyedik hely megszerzése lehet, de ez egyáltalán nem lesz egyszerű feladat. 2017-ben csatlakozott a csapathoz Paddy Lowe, aki korábban a Mercedes vezéralakja volt, az ő munkásságában is nagyon bíznak. Az autó jelentősen nem változott a tavalyihoz képest, a színezés is hasonló a múlt szezonihoz.

A csapat adatlapja:

Központ: Grove

Csapatfőnök: Claire Williams

Versenyek száma: 690

Győzelmek: 114

Pole-pozíciók: 128

Dobogós helyezések: 312

Legjobb VB helyezés: 1 (9x)

Pilóták:

A pilótapáros lehet a Williams gyengéje. A visszavonuló Felipe Massa helyére, Robert Kubica is jó eséllyel pályázott, ám végül az újonc Szergej Szirotkint igazolta le a Williams. A Stroll, Szirotkin páros az egyik legtapasztalatlanabbnak számít a mezőnyben.

                                         Lance Stroll

Stroll a második szezonját kezdi meg a királykategóriában. Az első szezonjában a vártnál jobban teljesített, igaz nagyon nehezen indult be. A szezon első 3 futamán célba sem ért, így az orosz nagydíj után (ahol a 11. helyen célba ért) azt sem tudta hova kell leparkolni az autót. Először hazai nagydíján, Kanadában szerzett pontot, majd a következő nagydíjon, Azerbajdzsánban a dobogóra is felállhatott. A kaotikus nagydíjon akár a második helyen is zárhatott volna, de Valtteri Bottas az utolsó métereken megelőzte, igaz aligha bánkódott Stroll. Összesen 40 pontot szerzett első idényében, s az összetett 12. helyén zárt, ez abszolút jobb, mint amire számítottunk. 2018-ra újonc csapattársat kapott, s lehetősége nyílt arra, hogy ő legyen a csapat első számú pilótája. 

Stroll adatlapja:

Született: 1998. október 29.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: Formula 3 Európa-bajnokság (2016)

A Forma-1-ben:

Nagydíjak száma: 20

Dobogós helyezések: 1

VB pontok: 40

Rajtszáma: 18 

                                           Szergej Szirotkin

Szergej Szirotkin a királykategória harmadik orosz versenyzője, előtte Petrov és Kvyat indult Forma-1-es versenyeken. Petrov és Kvyat is rendelkezik dobogós helyezéssel, de mára egyikőjüknek sincs helye a Forma-1-ben, igaz Kvyatnak még lehet sansza a visszatérésre. Szirotkin korábban a Sauber és a Renault tesztpilótája is volt, de versenyen a Williamstől kapja meg a lehetőséget. A 22 éves pilóta Kubicával versengett meg a helyéért. A Williams vélhetően támogatói miatt is döntött mellette. Stroll nem a mezőny legtapasztaltabb pilótái közé tartozik, s talán nem is a leggyorsabbak közül való, így Szirotkintől elvárt, hogy hozza a kanadai szintjét. 

Szirotkin adatlapja:

Született: 1995. augusztus 27.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: Európai Formula Abarth (2011)

Rajtszáma: 35


A csapat piskótatésztája Robert Kubica.

Mit mutat a teszt?

A teszten nem volt túl gyors a Williams, bár ezt kevésbé tapasztalt pilótáinak is köszönheti. Mindenesetre a megbízhatósággal nem volt gond, a Williams tette meg a negyedik legtöbb kört a teszt során. 

A Williams VB helyezésére tipp: 10.


/Zoli/