A 2018-as idény csapatai - Toro Rossó Honda

2018.03.06

Ahogy ígértük ma indul a Forma 1-es rovatunk, melyben bemutatjuk a 2018-as idény 10 csapatát. Március 24.-én már kezdődik a szezon Melbourneban, így nem áll sok idő rendelkezésünkre, ezért érdemes lesz minden nap figyelni facebook oldalunkat (Sportplatz - Sport ami feltölt). Elsőként a Toro Rossó Honda csapatáról olvashattok.

A Too Rossó nagy változáson ment át tavalyhoz képest. A csapatfőnök, Franz Toast összeveszett a motorgyártó céggel, a Renaulttal, így erre az évadra a csapat Honda erőforrásra váltott. A Honda motor az elmúlt 3 évben nagyon rosszul muzsikált a Mclarenben, ez idő alatt a wokingi istálló egyetlen dobogós helyezést sem tudott szerezni, s erős pontszerző helyeket is csak ritkán tudtak megkaparintani a pilóták. Hiába a rossz előjelek a Toro Rossó, eddigi legjobb szereplését várja a Honda motortól. 

A csapat adatlapja:

Központ: Faenza

Csapatfőnök: Franz Toast

Versenyek száma: 216

Győzelmek: 1

Pole-pozíciók: 1

Legjobb VB helyezés: 6. (2017 - 52 pont)

Pilóták:

A pilóta páros is változott a tavalyi szezonhoz képest. Danyiil Kvyat és Carlos Sainz sem maradt az istállónál. A helyüket - a tavaly már egy-egy futamra beugró - Brendon Hartley és Pierre Gasly vette át. 

                                       Pierre Gasly

A 22 éves francia pilóta a GP2-ben és a Super Formulában teljesített meggyőzően, s ennek köszönhetően kapott Forma-1-es ülést. Tavaly már vezethette az egyik autót, annak köszönhetően, hogy Kvyattal megromlott a vezetőség viszonya. Gasly a 2017-es szezon utolsó 6 versenyéből ötön rajthoz állt. A Maláj nagydíjon debütált, ahol 14.-ként ért célba. Ezt követően már csak az austini futamot hagyta ki az idényből, azt is azért mert a Super Formula idényzáróján vett volna részt, ha a Tájfun nem szól közbe. Pontot nem tudott szerzeni tavalyi 5 futamán, de arra mindenképpen jók voltak ezek a versenyek, hogy tapasztalatot szerezzen, s az idén már komoly erőssége legyen az alakulatnak. 

Gasly adatlapja:

Született: 1996. február 7.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: GP2 (2016-ban)

A Forma-1-ben:

Csapat: Toro Rossó

Nagydíjak száma: 5

Rajtszáma: 10


                                      Brendon Hartley

2008 óta nem volt ilyen "öreg" pilótája a Toro Rossónak. A faenzai csapat híres az utánpótlás neveléséről, ahonnan a továbbiakban a jobb versenyzők felkerülnek a Red Bullhoz. Az elmúlt években rendre fiatal pilótákkal dolgoztak, s ha nem voltak elég jók 1-2 szezon után repültek. Ez a felfogás ebben az idényben részben változhat, ugyanis az új-zélandi Brendon Hartley már 28 esztendős. Érthető, hogy más lett a felfogás, mivel a Red Bullnál jelenleg nagyon erős pilótapáros van, ráadásul fiatalok is.  Hartley is kapott már tavaly lehetőséget a Toro Rossó volánjánál. Először az amerikai nagydíjon vezethette az autót, Gaslyt pótolta. A maradék 3 futamon Sainz helyett vezethette az egyik autót, mivel a spanyol már ekkor átigazolt a Renaulthoz. Legjobb eredményét az Amerikai nagydíjon érte el, ott 13. lett. A Red Bullhoz aligha fog felkerülni, de a Toro Rossónál pár jó éve simán lehet.

Hartley adatlapja:

Született: 1989. november 10.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: Formula Renault Euroseries (2007)

A Forma 1-ben:

Csapat: Toro Rossó

Nagydíjak száma: 4

Rajtszáma: 28


Mit mutat eddig a teszt?

Eddig meglepően megbízhatóan teljesít a Honda motor. Az eddigi tesztnapokat különösebb probléma nélkül teljesítette a csapat, s a két pilóta is bizakodóan nyilatkozott. Ám ma délután csak 1 kört tudott megtenni Gasly az autóval, még nem tudni mi lehet a probléma.


A Toro Rossó VB helyezésére tipp: 8. 


/Zoli/