A 2018-as idény csapatai - Renault

2018.03.11

Folytatódik Forma-1-es rovatunk melyben a 2018-as szezon csapatait mutatjuk be. Március 24-én már kezdődik a szezon Melbourneban, így nem áll sok idő rendelkezésünkre, ezért érdemes lesz minden nap figyelni facebook oldalunkat (Sportplatz - Sport ami feltölt). Harmadikként a gyári Renault csapatot mutatjuk be.

A Renault 1977 óta van a Forma-1-ben, igaz több szezont is kihagyott a csapat. 1986 és 2001 között nem vett részt a bajnokságban a francia gyári csapat, míg 2012-től a Lotus-Renault lett a jogutód, de 2015-ben ismét Renault lett a hivatalos név. A csapat az idén már a dobogóért szeretne harcba szállni. Visszatérésükkor felvázoltak egy tervet, mely szerint az első év tanuló szezon, a másodikban középmezőnybeli helyezések, 2018-ra pedig dobogókat jósoltak saját maguknak. Tavaly az első lépcsőfokot meglépték, s stabil pontszerzők lettek. Egyik pilótájuknak sincsen még dobogója, de ez nem maradhat így a szezon végig, akkor ugyanis aligha teljesül az, hogy 2020-ban bajnok lesz az alakulat. A színezés nem változott, az idén is a klasszikus sárga-fekete festés látható az autón. 

A csapat adatlapja:

Központ: Enstone

Csapatfőnök: Cyril Abiteboul

Versenyek száma: 341

Győzelmek: 35

Pole-pozíciók: 51

Dobogós helyezések: 100

Legjobb VB helyezés:  1. (2005 & 2006)

Pilóták:

                                             Nico Hülkenberg

Hülkenberg még mindig az első dobogójára vár a király kategóriában. A német már a 8. szezonját kezdi meg, s eddig minden idényében szerzett pontot, de a dobogó nem akart összejönni még neki. Az idén már komoly céljai vannak, igaz nem biztos, hogy ő lesz az első számú pilóta, mivel Carlos Sainz is remek pilótának számít a középmezőnyben. Hülkenberg tavaly a tabella 10. helyén végzett, összesen 43 pontot szerzett, legjobb eredménye a hatodik hely volt, de ezt négyszer is megszerezte. 

Hülkenberg adatlapja:

Született: 1987. augusztus 19.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert:  GP2 (2009)

A Forma-1-ben:

Csapatai: Williams, Force India, Sauber, Renault

Nagydíjak száma: 135

VB pontok: 405

Rajtszáma: 27

                                            Carlos Sainz

Carlos Sainzot a Red Bull adta kölcsönbe a Renaultnak. A spanyol pilóta már a tavalyi idény utolsó 4 futamán is a a Renaultot vezette. Előnyt jelent ez számára, hogy nem teljesen új a csapatnál, hanem már valamennyire ismeri a szerelőket és az autó viselkedését is. Sainz az első három idényében magabiztos teljesítményt nyújtott, s a középmezőny egyik legjobb pilótájává nőtte ki magát. Sainz még csak 23 éves, így egy jó idény után, akár a Red Bullhoz, vagy valamelyik másik nagy csapathoz is eligazolhat, persze csak akkor, ha a Renault nem fejlődik annyit, hogy nem érné meg váltani.

Sainz adatlapja:

Született: 1994. szeptember 1.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert:  Formula Renault 3.5 Series (2014)

 A Forma-1-ben:

Csapatai: Toro Rossó, Renault

Nagydíjak száma: 60

VB pontok: 118

Rajtszáma: 55

Tesztpilóta: Jack Aitken


Mit mutat a teszt?

A 8 tesztnap alatt 795 kört tudott megtenni a Renault. A megbízhatósággal nem volt probléma, és a sebesség is rendeben volt. A negyedik erőnek tűnik egyelőre az enstone-i alakulat.

A Renault VB helyezésére tipp: 5. 


/Zoli