A 2018-as idény csapatai - Mclaren-Renault

2018.03.17

Folytatódik Forma-1-es rovatunk melyben a 2018-as szezon csapatait mutatjuk be. Március 24-én már kezdődik a szezon Melbourneban, így nem áll sok idő rendelkezésünkre, ezért érdemes lesz minden nap figyelni facebook oldalunkat (Sportplatz - Sport ami feltölt). Ötödikként a Mclaren-Renault csapatát mutatjuk be.

A Mclaren-Renault sokat vár az idei szezontól, a wokingiak szeretnének visszakapaszkodni az élmezőny csapataihoz. Az elmúlt 3 évben nagyon sokat szenvedett a Mclaren, a brit csapat előszeretettel mutogatott a Honda motorra. Várható volt, hogy nem tart sokáig a Mclaren és a Honda házassága, 2018-ra el is váltak a felek, s Renault motorra váltott az alakulat. Vélhetően nem a Reanult motor lesz idén sem a legerősebb, de arra minden bizonnyal jó lehet, hogy a dobogóért lehessen csatázni, a Mclarennek ez lenne a célja. A sportágnak is jót tenne, ha legalább 8 autó küzdene a dobogóért. A bajnoki címért még aligha szállhat versenybe Alonso vagy Vandoorne, de remélhetőleg nem csak a szenvedéseikről fogunk hallani. A fényezés sokat nem változott, az autó papajasárga, egy kis kék és fekete színnel feldobva.

A csapat adatlapja:

Központ: Woking

Csapatfőnök: Eric Boullier

Versenyek száma: 821

Győzelmek: 182

Pole-pozíciók: 155

Dobogós helyezések: 482

Legjobb VB helyezés: 1. (8x)

Pilóták:

A pilótapáros nem változott a tavalyi szezonhoz képest. Idén is Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne a csapat két pilótája. 

                                         Fernando Alonso

Alonso már a negyedik szezonját kezdi meg a Mclaren pilótájaként, de az első három szezonja mehetett is a kukába, a Honda megbízhatatlan erőforrásai miatt. Alonso ez a három idény alatt egyetlen dobogót sem tudott felmutatni. A legjobb szezonja a 2016-os volt, a wokingiakhoz való visszatérése óta, de ekkor is csak a 10. lett összetettben. Alonso már 36 éves, lassan kifut az időből, pedig a spanyol legalább háromszoros világbajnok szeretne lenni, de talán ő is kezdi belátni, hogy erre egyre kisebb az esély. Éppen ezért az idén a WEC összese nagydíján rajthoz áll, ez is mutatja, hogy már nem a Forma-1 a mindene. Egy újabb kudarccal teli szezon után az sem kizárt, hogy Alonso teljesen belefárad, s a visszavonulás mellett dönt. 

Alonso adatlapja:

Született: 1981. július 29.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: Forma-1 (2005,2006)

A Forma-1-ben:

Csapatai: Minardi, Renault, Mclaren, Ferrari

Nagydíjak száma: 290

Győzelmek: 32

Pole-pozíciók: 22

Dobogós helyezések: 97

VB pontok: 1849

Rajtszáma: 14


                                               Stoffel Vandoorne

Vandoorne második teljes idényét kezdi meg a Forma-1 mezőnyében. Igaz a 2016-os évadban is rajthoz állt egy verseny erejéig, ekkor Bahreinben helyettesítette Alonsot, s a pontszerző 10. helyen ért célba. Tavaly a visszavonuló Jenson Button ülését megkapta. Az első szezonjában háromszor végzett pontszerző helyen, s összesen 13 egységet gyűjtött, ami a tavalyi Mclaren-Hondával nem mondható rossz eredménynek. Az idén ő is bízik a javulásban, bár neki cseppet sem annyira sürgős, mint Alonsonak. Az élmezőnyben, aligha tudná felvenni a versenyt Alonsoval, így biztosan besorolnák a kétszeres világbajnok mögé.

Vandoorne adatlapja:

Született: 1992. március 26.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: GP2 (2015)

A Forma-1-ben:

Csapata: Mclaren

Nagydíjak száma: 20

VB pontok: 14

Rajtszáma: 2


A csapat tesztpilótája Lando Norris.

Mit mutat a teszt?

A teszt a vártnál rosszabbul sikerült a Mclarennek. A Mclaren volt az egyetlen istálló melynél nem tervezett motorcserét kellett végrehajtani, ráadásul kétszer. A legkevesebb távot is a wokingi istálló tette meg, a 8 nap alatt hatszor állt meg az autó, pedig a versenytempóval nem lenne gond, de az a fránya megbízhatóság. Wokingban még azzal nyugtatnak, hogy ez csak a  teszt volt és Ausztráliára minden rendben lesz.

A Mclaren VB helyezésére tipp: 6.


/Zoli/