A 2018-as idény csapatai - Force India

2018.03.19

Folytatódik Forma-1-es rovatunk melyben a 2018-as szezon csapatait mutatjuk be. Március 24-én már kezdődik a szezon Melbourneban, így nem áll sok idő rendelkezésünkre, ezért érdemes lesz minden nap figyelni facebook oldalunkat (Sportplatz - Sport ami feltölt). Hetediknek a Force India csapatát mutatjuk be.

A Force India tavaly zseniálisan szerepelt. A konstruktőri bajnokság 4. helyén végzett 187 ponttal, ami ennél is nagyobb eredmény az az, hogy az ötödik Williamsnél több mint 100 egységgel gyűjtött többet a Force India. A csapat számára kisebb szívfájdalom lehet, hogy az előző idényben egyetlen dobogót sem értek el, részben a pilótáik egymás elleni csatáinak köszönhetően. Az idén nem engedhetik meg, hogy a két versenyzőjük egymással küzdjön, mivel minden bizonnyal az alakulat komoly lesz a harcban lesz a konstruktőri negyedik helyéért, a Renaulttal, a Mclarennel és a Haassal. Az új szezon jelentős változásokat nem hozott a csapat számára. Sokáig szó volt a névváltoztatásról, mivel a csapat részben Vijay Mallya kétes ügyei miatt végleg szeretne Indiától elszakadni. A névváltás azonban már minden bizonnyal csak 2019-re valósulhat meg. A főszponzor maradt a BWT így a az autó színe továbbra is rikító rózsaszín, ezt egy kis fehér színnel van megspékelve.

A csapat adatlapja:

Központ: Silverstone

Csapatfőnök: Vijay Mallya (helyettese: Robert Fernley)

Versenyek száma: 191

Pole-pozíciók: 1

Dobogós helyezések: 5

Legjobb VB helyezés: 4. (2016,2017)

Pilóták:

A pilótapáros sem változott idén is Sergio Perez és Esteban Ocon vezeti a két autót. 

                                             Sergio Perez

Perezt évről-évre összeboronálják topcsapatokkal, a 28 éves mexikói azonban nem tud kitörni középmezőnybeli tagságából. Jobb helyre nem mehetett, így maradt a Force Indiánál, s megkezdi az 5. szezonját a csapat pilótájaként. Ugyan a csapat számára a tavalyi volt a legjobb idény, de ez Perezről nem mondható el, ő ugyanis "csak" 100 pontot gyűjtött, 2016-ban viszont 101 egysége, volt így neki eddig az számít a legjobb szezonjának a királykategóriában. Ráadásul tavaly dobogós helyezést sem, ért el, pedig az előző három szezonjában egyaránt felállhatott a dobogóra Force India pilótaként. Na jó azért persze így se volt rossz idénye, kiegyensúlyozottan teljesített végig. 

Perez adatlapja:

Született: 1989. január 26.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: -

A Forma-1-ben:

Csapatai: Sauber, Mclaren, Force India

Nagydíjak száma: 134

Dobogós helyezések: 7

VB pontok: 467

Rajtszáma: 11

                                      Esteban Ocon

Esteban Ocon tavaly futotta első teljes idényét a Forma-1-ben. 2016-ban a Manor versenyzőjeként 9 futamon vett részt, így a Force Indiahoz még igencsak zöldfülűként került. Ennek dacára remekül szerepelt, s tapasztaltabb csapattársával is felvette a kesztyűt. 18 futamon szerzett pontot, s mindössze egyetlen nagydíjat nem tudott befejezni, a Brazil futamon egy rajt-balesetben esett ki. Legjobb eredménye egy ötödik hely, melyet Mexikóban ért el. Ha így folytatja pár év múlva talán már a Mercedesben versenyezhet, ugyanis a bajnokcsapat utánpótlásához tartozik. Ocon szívesen harcolna a topcsapat versenyzőivel is, de alighanem az idén a Mclaren és a Renault lesz a legnagyobb ellenfél.

Ocon adatlapja:

Született: 1996. szeptember 17. 

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert:  GP3 (2015)

A Forma-1-ben:

Csapatai: Manor, Force India

Nagydíjak száma: 29

Vb pontok: 87

Rajtszáma: 31


Mit mutat a teszt?

A Force India szokásához híven nem tündökölt a teszten. A csapat kijelentette, hogy köszönő viszonyban sincs ez az autó azzal, amivel Melbourneban rajthoz állnak majd. Ezt a tényt jól támasztja alá, hogy a csapat technikai igazgatója Andrew Green el sem utazott a teszt helyszínére helyette inkább az autó egy alkatrészén dolgozott. A Force India idén is sötét ló a tesztek alapján.

A Force India VB elhelyezésére tipp: 4.


/Zoli/