A 2018-as idény csapatai - Alfa Romeo Sauber

2018.03.10

Folytatódik Forma-1-es rovatunk melyben a 2018-as szezon csapatait mutatjuk be. Március 24.-én már kezdődik a szezon Melbourneban, így nem áll sok idő rendelkezésünkre, ezért érdemes lesz minden nap figyelni facebook oldalunkat (Sportplatz - Sport ami feltölt). Másodikként az Alfa Romeo Saubert mutatjuk be.

A csapat teljesen új arculatot kapott, de reményeik szerint a változás nem csak külsőleg lesz észrevehető, hanem eredményekben is megmutatkozik majd.  

Az elmúlt években meglehetősen gyengén teljesített a Sauber. A csapat még szorosabbra fűzte a kapcsolatát a Ferrarival és a maranellóiak hatására az Alfa Romeot is újra közel hozták a királykategóriához. Az  Alfa Romeo névadó szponzorként van jelen, így remélhetőleg a Saubernek nem lesznek olyan komoly problémái, - mint az elmúlt szezonokban- hogy a Forma-1-ből való távozást is fontolóra vegyék. Az olaszok technikai tapasztalatából is sokat profitálhat a Sauber, így talán sikerülhet elmozdulni az utolsó pozícióból. Tavaly csak Pascal Wehrlein tudott pontot szerezni, de ő is mindössze ötöt, ami nem volt elég a konstruktőri 9. hely megszerzéséhez sem. 

A csapat adatlapja:

Központ: Hinwil (Svájc)

Csapatfőnök: Frédéric Vasseur

Versenyek száma: 441

Győzelmek: 1

Dobogós helyezések: 27

Pole-pozíciók: 1

Legjobb VB helyezés: 4. (2001)

Pilóták:

Wehrlein hiába teljesített meggyőzően, nem volt maradása, ellenben a sok támogatóval rendelkező Marcus Ericson a negyedik szezonját kezdi meg a csapatnál. Wehrlein helyét a Ferrari akadémiájáról érkező Charles Leclerc vette át.

                                            Marcus Ericson

A svéd pilóta már az ötödik szezonját kezdi meg a király kategóriában. Az első idényét a Caterham pilótájaként teljesítette. Első évében nem volt sok esélye a pontszerzésre, legjobb eredményét Monacoban érte el, ott a 11. helyen ért célba. 2015-ben támogatóinak is köszönhetően maradt az F1-ben, s a Sauberhez igazolt. Csapattársával, Felipe Nasr-rel nem jött ki jól. A 2015-ös szezonjában 5-ször szerzett pontot, s 9 egységgel zárta az évet. A legutóbbi két idényében nem tudott pontot szerezni. Csapattársai is ritkán végeztek pontszerző helyen, de az ő meglehetősen formán kívül volt, mégis maradhatott az istállónál. Ericson is bízik az olasz segítőkben, reményei szerint idén végre jól tudnak teljesíteni, s fiatal csapattársát is legyőzné.

Ericson adatlapja:

Született: 1990. szeptember 2.

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: Japán Formula-3 bajnokság (2009)

A Forma-1-ben:

Csapatok: Caterham, Sauber

Nagydíjak száma: 76

VB pontok: 9

Rajtszám: 9

                                             Charles Leclerc

A 20 éves monacoi pilóta Formula-2-es bajnokként érkezik a királykategóriába. A 2016-os évben került a Ferrari pilóta akadémiájára, s a tavalyi szezonban már több szabadedzésen is vezethette a Haas-Ferrarit. Leclerc nagyon jó barátságban volt Jules Bianchival, akivel együtt ismerkedett meg az autósport alapjaival, s később mindkettejüket Nicholas Toadt menedzselte. Bianchi halála után, Leclerc a 2016-os GP3 bajnoki címét neki ajánlotta. Leclerc édesapja - aki szintén autóversenyző volt - tavaly hunyt el, a 2017-es Formula 2-es bajnoki címét fia neki szentelte. Leclerc megérett a Forma-1-re, persze azért figyelni kell hogy butaságokba ne menjen bele.

Leclerc adatlapja:

Született: 1997. október 16. 

Legrangosabb sorozat, melyet megnyert: Formula 2 (2017)

Forma-1-es versenyen még nem indult.  

Tesztpilóta: Antonio Giovinazzi


Mit mutat a teszt?

Technikai problémák nagy részt elkerülték a tesztek során a Saubert, de az újonc pilóta, Charles Leclerc kicsúszásával vesztett értékes órákat a csapat. 

Az Alfa Romeo Sauber VB helyezésére tipp: 9.


/Zoli/